’Når skærmene styrer familien’ - ny TV 2-dokumentar

Emilie er populær på Instagram, og hun elsker sociale medier, men det er ved at give hende stress, at hun altid skal være på. (Fotos: TV 2)

Emilie er populær på Instagram, og hun elsker sociale medier, men det er ved at give hende stress, at hun altid skal være på. (Fotos: TV 2)

Psykolog Ulla Dyrløv, der til daglig arbejder som familieterapeut, er bekymret for de danske familiers tilstand. Det fortæller hun i TV 2-dokumentarerne ’Når skærmene styrer familien’.

Danske børn og voksne ligger i toppen, når det gælder skærmtid, og familielivets nærvær og relationer er i den grad truet af den stigende afhængighed af skærme. TV 2 sætter fokus på denne problematik i to programmer med titlen 'Når skærmene styrer familien', der kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY torsdag 14. marts og torsdag 21. marts.

I de to programmer møder vi nogle af de familier, som til daglig kæmper med at få deres med børn og unge i tale, fordi diverse skærme opsluger det meste af deres tid. Psykolog Ulla Dyrløv besøger familierne i forsøget på at hjælpe dem med at få styr på deres skærmforbrug.

Hendes råd giver stof til eftertanke, for hvordan bliver vi bedre til at håndtere de digitale skærme, så de gavner og glæder i hverdagen frem for at skabe problemer og opbrud i familien?

Du kan se begge dokumentarprogrammer på TV 2 PLAY her.

Katrine fra Gilleje er mor til Lukas på 13 år, og hun kæmper hårdt for at få sønnen væk fra computerskærmen. Følg hendes kamp i 'Når skærmene styrer familien'.

Har mistet kontrollen
Katrine fra Gilleje er mor til Lukas på 13 år, og hun kæmper hårdt for at få sønnen væk fra computerskærmen. Afstanden mellem teenagesønnen og resten af familien er blevet større, og ikke nok med det, så er Lukas også begyndt at få fysiske gener som hovedpine og kvalme.

Lukas er så optaget af sit computerspil, at han til tider undlader at gå i seng i weekenden. Lukas' mor har svært ved at nå ind til sin søn og ender ofte med bare at lade ham være, hvilket er dybt frustrerende for hende.

Stresset af skærmen
I Aalborg er teenageren Emilie stresset over det stigende pres fra sociale medier og behovet for hele tiden at være 'på'. Hun ville egentlig gerne tage en pause fra skærmen en gang imellem, men det er svært for hende, da hun føler, at hun vil gå glip af for meget ved at være offline.

Da Ulla Dyrløv besøger familien, giver hun Emilie en opgave: Hun skal holde øje med sit skærmforbrug og reducere det markant, hvilket medfører både overraskende indsigter og fortvivlelse.

Psykolog Ulla Dyrløv sammen med 13-årige Lukas, som man kan følge i 'Når skærmene styrer familien'.

Forældrene skal tage ansvar
Otteårige Silke fra Greve sidder ofte for sig selv med sin iPad, og det frustrerer forældrene. Men hvilke alternativer tilbyder de hende egentlig i hverdagen?

Ulla Dyrløv får under sit besøg hos familien åbnet forældrenes øjne for, at de skal tage ansvar for, hvad deres datter bruger sin tid på. Silke vil nemlig rigtig gerne være sammen med sine forældre, men hun føler sig ofte ekskluderet, da forældrene ikke involverer hende i deres samtaler og gøremål.

Hvor stort er problemet?
Psykolog Ulla Dyrløv, der til daglig arbejder som familieterapeut, er bekymret for de danske familiers tilstand. Hun mener, at det går ud over vores koncentrationsevne, indlæring, samvær, søvn, sexliv og meget andet, at vi bruger så meget tid på de digitale skærme i hverdagen.

Silke på otte år bruger meget tid alene sammen med sin iPad - det skal der laves om på. Følg hende og hendes forældre i 'Når skærmene styrer familien'.

I sin daglige praksis har Ulla inden for de seneste ti år oplevet, at forældre, børn og unges største barriere for at få hverdagen til at fungere er de nye digitale medier og produkter. De medier, som på rigtig mange områder har gjort hverdagen lettere for os allesammen, har samtidig skabt nye udfordringer, som ingen helt ved, hvordan man tackler.

- Gennem mit mangeårige virke som familiepsykolog har jeg konsulteret hundredvis af forældre, børn og unge i alle aldre fra alle sociale lag i hele landet, og jeg har bemærket, at de problemstillinger, jeg bliver konfronteret med fra mine klienters side, i stigende grad centrerer sig om det digitale liv. Jeg bliver dagligt bekræftet i en både problemfyldt og kompleks kendsgerning, siger Ulla Dyrløv og fortsætter:

- Forældre, børn og unge agerer med en grundlæggende uvidenhed om deres digitale levemåde, hvilket kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis ikke forbruget og den manglende viden bliver taget seriøst.

Ifølge Ulla Dyrløv bliver stadig flere forældre overmandet af en enorm usikkerhed og afmagt over deres børns digitale færden. Den store usikkerhed resulterer i, at en del forældre slipper styringen. Digitaliseringen kan derfor have alvorlige konsekvenser, hvis vi ikke er opmærksomme på faldgruberne. Hun påpeger dog også, at der en mængde fantastiske, sjove og berigende ting, vi risikerer at gå glip af, hvis ikke vi sætter os ind i børnenes digitale verden og forholder os til den.

Dokumentaren 'Når skærmene styrer familien' sendes i to dele på TV 2 torsdag 14. og 21. marts og kan streames TV 2 PLAY.

Se trailer for 'Når skærmene styrer familien' herunder.

Seneste nyt

28. september 2020

Thomas Kristensen er nu (også) i TV 2s startopstilling på fodboldbanen

Link til Thomas Kristensen er nu (også) i TV 2s startopstilling på fodboldbanen
25. september 2020

TV 2 skruer op for salg af reklamer på TV 2 PLAY og direkte salg til annoncørerne

Link til TV 2 skruer op for salg af reklamer på TV 2 PLAY og direkte salg til annoncørerne
24. september 2020

Coronakrisen har gjort det ekstra svært at være kræftpatient

Link til Coronakrisen har gjort det ekstra svært at være kræftpatient

Billede {0} af {1}