'Jeg er stammer' - ny rørende TV 2-dokumentar

25-årige Peter Nielsen er så hårdt ramt af sin stammen, at han stadig bor hjemme hos sine forældre. Men nu vil han gøre op med sit handikap. (Foto: Jesper Elming / TV 2)

25-årige Peter Nielsen er så hårdt ramt af sin stammen, at han stadig bor hjemme hos sine forældre. Men nu vil han gøre op med sit handikap. (Foto: Jesper Elming / TV 2)

26. februar 2019;
Af: Lene Pind, TV 2 Kommunikation

Cirka 50.000 personer stammer i Danmark. TV 2 Dokumentar følger to voksne stammere, herunder Peter Nielsen, der er stærkt belastet af sin stammen.

Peter Nielsen er en af de mange danskere, der stammer så voldsomt, at det hæmmer hans hverdag.  I folkeskolen blev han mobbet med sin stammen og måtte derfor flytte skole to gange. Peter er stadig så hårdt ramt af sin stammen, at han bor hjemme hos sin mor og far, selvom han nu er blevet 25 år.

I dokumentaren oplever vi Peter, da han med blikket stift rettet mod sin far ihærdigt forsøger at spørge ham om noget, men ordene kommer bare ikke ud. Han spænder alle muskler i hals og nakkeregionen og skubber hagen frem i et forsøg på at presse ordene ud. Langt om længe kommer ordene:

- Hv… hv… hva’ har duuu… d… d… du været ude på i dag?

Det tager Peter 19 sekunder at formulere det korte spørgsmål, og siden han var fem år gammel, har han haft sin stammen som en sidekammerat, han ikke har kunnet ryste af sig.

- Det er frygteligt. Når jeg skal tale, går jeg helt i baglås. Jeg bliver nervøs og ked af det indvendigt, for folk har ikke tid til at lade én tale ud, siger han i programmet.

Sætningen tager lang tid om at komme ud af Peters mund, og det er helt tydeligt, at enhver sætning er en kamp for ham.

- Det er et meget stort problem for Peter. Han kan ikke ringe og bestille en tid ved hverken tandlæge eller læge. De tror, det er telefonfis, fortæller Peters far, Vagn Erik Nielsen.

Du kan allerede nu se dokumentaren på TV 2 PLAY.

Matias Rasmussen og Peter Nielsens stammen er vidt forskellige. De mødes på et stammekursus, som på blot tre dage skal gøre dem i stand til at holde tale midt på Strøget i Aarhus. (Foto: Sarah Würtz / TV 2)

Stammeren med professorterningen
Matias Rasmussen er en anden ung mand, vi skal møde i 'Jeg er stammer'. Han blev landskendt, da han i 2016 vandt 'Danmark har talent' på TV 2. I showet underholdt han med sine professorterninger, men Matias kæmpede undervejs også kraftigt med sin stammen.

- Jeg skulle stå på scenen foran alle de mennesker. I finalen skulle jeg bede dommerne om at huske på et bestemt tal, og hver gang jeg sagde 'tal', kom jeg til at sige 'tal-lal-lal-lal'. Det var frygteligt.

26-årige Matias Rasmussen husker især sin gymnasietid som en meget svær tid som stammer. Nye lærere tolkede ofte hans stammen forkert og troede, at han ikke kunne læse, fordi han hakkede sig igennem teksten.

- Jeg tror ikke, der er nogen i verden, der bryder sig om at blive kaldt 'dum' eller blive mistolket. Det var simpelthen et rent helvede. Det er en skam og en smerte ikke at kunne kommunikere på lige fod med andre. Jeg bliver tit spurgt, hvad jeg frygter mest, og for mig er det, at min stammen bliver værre, end den er i dag.

50.000 danskere ramt
Ifølge tal fra Socialstyrelsen stammer op mod otte procent af alle børn. De fleste af dem holder dog op igen, inden de kommer i puberteten. I Danmark er der cirka 50.000 mennesker, der stammer. Men der er stor forskel på, hvordan folk stammer, og hvor hæmmet de er af det.

Peter Nielsen og Matias Rasmussens stammen er vidt forskellige. De kender ikke hinanden, men de to mødes, da de kommer på det samme stammekursus. Og her får de at se på nærmeste hold, hvordan de hver især stammer.

Efter blot tre dage på kurset skal deltagerne holde tale midt på Strøget i Aarhus. Matias Rasmussen har optrådt for mange mennesker før i 'Danmark har talent', men hvordan klarer Peter Nielsen det? Han har aldrig talt til en stor forsamling før, og nerverne sidder helt uden på tøjet, inden Peter træder op på talerstolen.

Læs mere om Peter Nielsen i denne long read på tv2.dk.

Se den rørende dokumentar på TV 2 og TV 2 PLAY torsdag 28. februar klokken 20.00.

Se trailer for ’Jeg er stammer’ herunder.

Billede {0} af {1}