’Overleverne’ - en historie om forandring og vilje

Marie, Nicolai og Daniel kommer alle fra udsatte familier. Følg dem i dokumentarserien 'Overleverne' på TV 2 og TV 2 PLAY. (Fotos: Marie Hald / TV 2)

Marie, Nicolai og Daniel kommer alle fra udsatte familier. Følg dem i dokumentarserien 'Overleverne' på TV 2 og TV 2 PLAY. (Fotos: Marie Hald / TV 2)

Marie, Nicolai og Daniel har ikke en chance. Hvis man skal tro på statistikkerne, vil de ende i arbejdsløshed, psykisk sygdom og misbrug ligesom deres forældre. Men de tre unge, som vi møder i TV 2-dokumentarserien ’Overleverne’ fra 21. november, vil være mønsterbrydere og løsrive sig fra deres familier.

Politikere og eksperter taler om de unge fra udsatte familier som tal i en ikke opmuntrende statistik. Men hvordan er det egentlig at være én af de unge, potentielle mønsterbrydere, der hver dag kæmper for at bryde med det, de er vokset op med? Og hvad kræver det af støtte for et ungt menneske at bryde de sociale mønstre? Og hvorfor er vi ikke bedre i Danmark?

Det sætter TV 2 og TV 2 PLAY fokus på i dokumentarserien ’Overleverne’, som i tre afsnit giver et indblik i, hvilket stærkt, men usynligt stof den sociale arv er gjort af – og hvilken kraftpræstation det er at forsøge at bryde den som ung. 

Når hverdagen ikke er for børn
I ’Overleverne’ portrætteres Nicolai, Marie og Daniel fra ’Skolen ved Slotsvænget’, som med hjælp fra skolens fagligt dygtige voksne forsøger at ramme en anden livsbane end den, deres forældre er havnet i. De vil ikke gentage den vold, de har oplevet i deres barndom, de vil ikke røre stoffer og blive afhængige, og de vil gerne arbejde. Men det er ikke nemt for de unge på kostskolen – de kæmper en hård kamp med sig selv, fordi selvfølelsen er lav og forbillederne få.

Bag ’Overleverne’ står de to erfarne dokumentarister Louise Detlefsen og Louise Unmack Kjeldsen, der har instrueret en lang række debatskabende dokumentarfilm og -serier.

- Vi har begge oplevet på nærmeste hold, hvordan mønstrene i socialt udsatte familier væves ind i selvforståelsen hos familiernes børn. Skønne børn fyldt med kreativitet, talenter og drømme, der et eller andet sted på vejen fra barn til voksen mister troen på sig selv, kommer på kant med skolen og systemet og ender med at gentage deres forældres mønster, siger instruktørerne Louise Detlefsen og Louise Unmack Kjeldsen.

Nicolai er en af de mønsterbrydere, du kan følge i dokumentarserien 'Overleverne'.

En mulig vej ud
Så hvordan hjælper man de udsatte unge til at blive mønsterbrydere? I dokumentarserien sættes der fokus på, hvordan det for nogle kan være en rigtig god idé at tilbyde udsatte unge et ophold på en kostskole. Her kan de fortsat beholde relationen til forældrene, som de besøger i weekenderne, samtidig med at de får den struktur i hverdagen, som de ofte har higet efter i årevis.

Det er også her, de får tilbudt solid støtte i undervisningen, hvilket de unge har behov for, da stort set alle har haft lange perioder, hvor de ikke har gået i skole.

- Vores udgangspunkt for ’Overleverne’ var, at vi ønskede at komme helt tæt på unge fra udsatte familier og få lov at være med, når de med små skridt kæmper for at få del i det normale ungdomsliv, som de fleste børn i Danmark tager for givet. Undervejs blev vi overraskede over, hvor dybe spor opvæksten har sat i de unge, og hvor let de kunne miste troen på sig selv og give op på grund af selv de mindste bagateller. Alligevel endte vi med at se en udvikling hos hver enkelt af vores hovedpersoner, som giver håb for fremtiden, siger instruktørerne.

Nicolais store forandring
Da 16-årige Nicolai startede på skolen, var han én stor undskyldning for sig selv. Han var tyk, var blevet udsat for mobning og havde forskanset sig på værelset og ladet tv-seriernes fjerne virkelighed blive til sin egen.

Da der blev slået alarm over Nicolais trivsel, blev han frivilligt anbragt på kostskolen ’Slottet’. Her opfangede personalet, at Nicolai havde en stor passion for planter, og der blev bygget et lille drivhus til ham. Her har han fået lov til at udfolde sig i det, han er dygtig til: at få alt levende til at gro. I løbet af serien får Nicolai ambitioner for sin fremtid. Han vil skabe sit eget planteimperium og tjene mange penge! Men han er nødt til at starte fra bunden.

Mød Daniel i dokumentarserien 'Overleverne', der har premiere på TV 2 og TV 2 PLAY onsdag 21. november.

Inde bag hættetrøjen
Daniel på 16 år er en lidt spøjs, intelligent dreng, som gemmer sig bag sit hårde ydre. Da han begyndte på ’Slottet’, var han aggressiv og indelukket, og en svær barndom havde lært ham at gøre sig hård. Han var kronraget, talte stort set ikke og gik med hovedet sænket i en sort hættetrøje, og han var med egne ord optaget af krig, død og ødelæggelse.

Nu er han langsomt begyndt at åbne sig, men han har stadig vanskeligt ved at mærke sine følelser og svært ved at genkende andres ansigtsudtryk.

Daniels store drøm er at blive jægersoldat. Han kan udholde mere end de fleste og kan presse sig selv og sin fysik. Hans nye mål er sammen med Nicolai at gennemføre Copenhagen Marathon. 

Marie er en af de tre unge, du kan følge i dokumentarserien 'Overleverne'.

Ud af ensomheden
Marie kommer fra et hjem, hvor begge forældre har lidt af svære depressioner. Der blev ikke sagt ret mange ord i hjemmet, og Marie havde sat spejle op på sit værelse, så hun i det mindste havde én person at tale med – i form af sig selv. Før hun kom på kostskolen, havde hun følt sig meget isoleret og ikke været i skole i flere år.

Marie er intelligent, men hun har ikke meget selvværd, og hun tør ikke sige noget i klassen. Det giver hende kæmpe problemer, og det får indflydelse på hendes karakterer. På skolen bliver hun kæreste med den populære dreng, som mange af de andre piger har et godt øje til. Men han behandler hende ikke med respekt, og Marie tilgiver ham igen og igen. Hun drømmer dog om at kunne stå på egne ben og være uafhængig af andre. 

Læs mere om Marie og hendes familie på tv2.dk.

’Overleverne’ er produceret af Mette Heide for Plus Pictures med støtte fra Det Danske Filminstitut. 

'Overleverne' har premiere på TV 2 onsdag 21. november klokken 21.25 og kan ligeledes ses på TV 2 PLAY.

Se trailer for 'Overleverne' herunder.

Seneste nyt

Anna (Molly Egelind).
03. juli 2020

TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn

Link til TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn
André Babikian som Flemming Torp, Laura Drasbæk som Marianne Sommerdahl og Peter Mygind som Dan Sommerdahl.
03. juli 2020

'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør

Link til 'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør
03. juli 2020

YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Link til YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Billede {0} af {1}