"Operation X: I kørestol og Lamborghini"

12. januar 2011;
Af: TV 2 Kommunikation

Morten Spiegelhauer går tæt på massivt snyd med handicaphjælp i årets første udgave af "Operation X".

Morten Spiegelhauer og "Operation X" undersøger det private marked for handicaphjælp og afslører massiv snyd med de offentlige midler. (Foto: Peter Mühlhausen / TV 2)


I årets første udgave af dokumentarprogrammet "Operation X", der sendes torsdag 14. januar, undersøger Morten Spiegelhauer det private marked for handicaphjælp og afslører massiv snyd med de offentlige midler, der er afsat til at hjælpe landets handicappede.

I Danmark bor der tusindvis af handicappede, som hver dag har brug for en personlig hjælper for at kunne leve en normal hverdag. Det koster kommunerne milliarder af kroner om året. Men en del af de penge, som kommunerne udbetaler til private firmaer, der har specialiseret sig i at administrere handicapordninger, kommer aldrig de handicappede til gode.

For to år siden gjorde en lovændring det muligt for private firmaer at administrere handicaphjælper-ordningerne. Nu kan ”Operation X” afsløre, hvordan HandiHelp A/S, som et af de store handicapfirmaer på markedet, svindler med offentlige midler.

Metoderne til at hive penge ud af kommunerne er enkle, men effektive. For eksempel sender HandiHelp regninger til kommunerne for dyre vikartimer. I virkeligheden har handicaphjælperne slet ikke været syge, men det er meget svært for kommunen at vide, og ofte betaler de derfor regninger, der er op til tre gange så høje som den almindelige takst for handicaphjælp.

Høje lønninger til mor og bror
”Operation X” afdækker også, hvordan direktøren i HandiHelp snyder med sin egen handicapordning. Han har udbetalt svimlende høje lønninger til sin mor og bror, selv om de i lange perioder slet ikke har været til stede som hjælpere. Familien har en lukrativ levevis, bor i nyrenoverede huse i Nordsjælland og kører i Porsche, Lamborghini og Mercedes.

Men det er ikke kun firmaets ejer og bestyrelse, der nyder godt af de offentlige midler. Også nogle af de pårørende til handicappede udnytter kommunernes manglende kontrol. ”Operation X” kigger her på de såkaldte børneordninger, hvor familier med handicappede børn har brug for aflastning.

”Operation X” går undercover og afslører HandiHelps tvivlsomme moral og afdækker en mors skyhøje indtjening på sin handicappede dreng. Ifølge loven må forældre ikke tjene penge på at have et handicappet barn, men kommunen ved ikke, at det er moderen, der får udbetalt pengene – de udbetaler nemlig pengene til HandiHelp.

Loven, der har gjort det muligt for firmaer at tjene penge på handicapordningerne, de såkaldte BPA-ordninger, er kun to år gammel. Alligevel mener flere kommuner, at loven bør laves om – dels fordi kontrolmulighederne er for få, dels fordi kommunerne ikke kan afbryde et samarbejde med et firma, selv om de bliver taget i at snyde med regningerne.

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}