”TV 2|VEJRET er ikke i krig med nogen”

Fem skarpe til Peter Tanev oven på mediestormen.

Peter Tanev: ”TV 2|VEJRET er ikke i krig med nogen”. Foto: Gudmund Thai/TV 2.


Der var muligvis tale om en storm i et glas vand, da DMI i sidste uge i B.T. anklagede TV 2|VEJRET for at overdrive den storm, der ramte dele af Danmark 23. august. TV 2|VEJRET svarede igen på kritikken, og så var der ifølge B.T. udbrudt krig mellem DMI og TV 2|VEJRET.

- TV 2|VEJRET er ikke i krig med nogen, svarede Peter Tanev, da vi stillede ham fem spørgsmål oven på mediestormen. Læs Peter Tanevs svar her og bliv klogere på, hvad der er op og ned i den seneste diskussion om vejret.


Er det korrekt, at der er udbrudt vejrkrig mellem DMI og TV 2|VEJRET?
Peter Tanev: TV 2|VEJRET er ikke i krig med nogen. Men det er korrekt, at vi står i en situation, hvor vi nu for anden gang, siden vi gik i luften med det nye TV 2|VEJRET, skal forsvare vores arbejde efter flere "uvejr", hvor vi faktisk ramte vejret temmelig godt. Jeg forstår ikke, at DMI bruger tiden på at pege fingre i stedet for at lave bedre og mere præcise vejrudsigter, for vi har faktisk været bedre til bl.a. at varsle uvejr.


Hvad er op og ned i storm-historien?

Peter Tanev: Mandag aften 23. august bliver der ved 22-tiden målt 24,7 m/s ved Blåvandshuk. Storm er som vindhastighed meteorologisk internationalt anerkendt, når vindens hastighed overskrider 24,5 m/s - også kendt som vindstyrke 10 på den lige så anerkendte Beaufort-skala.

Vindhastigheden ved Blåvandshuk når altså stormstyrke – og det er første gang, man har middelvind af stormstyrke i Danmark i august, siden optegnelserne begyndte i 1891. Det, synes vi, er en relevant og aktuel information – og i øvrigt en rigtig god historie, som vi går ud med tirsdag morgen 24. august.

Senere på dagen siger DMI til pressen, at stormen ingen storm var, og at der i øvrigt siden 1891 har været otte auguststorme. Det sker med henvisning til DMI’s egen definition, som anvendes til klassifikation af storme i Danmark. Denne klassifikation siger ikke noget om, hvorvidt der har været storm et sted i Danmark eller ej – og rent faktisk kan man ifølge denne klassifikation få en storm, uden at middelvinden et sted i landet har været over 24,5 m/s (stormstyrke), ligesom man kan have registreret storm i middelvinden flere steder, uden at stormen bliver klassificeret.

Alt sammen en – efter vores opfattelse – meget teoretisk diskussion, som danskerne ikke kan bruge til særlig meget. Var der storm i Blåvandshuk 23. august? Ja! Er det første gang, man har middelvind af stormstyrke i Danmark i august måned, siden optegnelserne begyndte? Ja!


Hvordan kan det være, at DMI og TV 2|VEJRET nogle gange er uenige om prognoserne – hvor får I jeres data fra?
Peter Tanev: Vi er faktisk meget ofte enige, og det glemmer folk jo hver gang, vejr-debatten kører. Når vi så er uenige, kan det som regel skyldes to ting: For det første er meteorologi et fag, hvor meteorologens tolkning og analyse af modellerne spiller en stor rolle, og derfor kan en meteorolog hos hhv. DMI og TV 2|VEJRET godt tolke en vejrudvikling forskelligt.

For det andet bruger TV 2|VEJRET en lidt anden vejrmodel end DMI. I TV 2|VEJRETs model indgår bl.a. data fra det amerikanske meteorologiske institut, og derfor kan der være forskelle i vejrudsigterne.

TV 2|VEJRET arbejder hver dag på at give danskerne den bedste og mest præcise vejrudsigt. Foto: Gudmund Thai/TV 2.


Er vejret generelt bedre på TV 2?

Peter Tanev: Nej. Vi har ingen interesse i at overdrive og give folk godt vejr i udsigterne, som så dagen efter viser sig at være forkert. Alle de meteorologer, der er ansat hos TV 2|VEJRET, arbejder hver dag på at give danskerne den bedste og mest præcise vejrudsigt.


Hvad er dit bedste råd til DMI – og til de danskere, der gerne vil vide, om der kommer storm i morgen?

Peter Tanev: Mit bedste råd til DMI er, at de skal kigge mere ud af vinduet og på deres modeller i stedet for at sidde og holde øje med TV 2|VEJRET. Og til dem, der gerne vil vide, om der kommer storm, er mit råd, at de skal holde øje med vejrudsigterne og se med, når der sker noget. TV 2|VEJRET arbejder som sagt hver dag på at lave de bedste og de mest præcise udsigter til danskerne – og de kan ses både på tv og på vejret.tv2.dk.

 

Læs flere nyheder

Seneste nyt

Anna (Molly Egelind).
03. juli 2020

TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn

Link til TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn
André Babikian som Flemming Torp, Laura Drasbæk som Marianne Sommerdahl og Peter Mygind som Dan Sommerdahl.
03. juli 2020

'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør

Link til 'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør
03. juli 2020

YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Link til YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Billede {0} af {1}