TV 2 tager kritik af valgreklame til efterretning

30. november 2009;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 afviser, at stationen så med milde øjne på reklamefilm om tronarvefølgen, fordi det var Statsministeriet, der var afsender.

Chef for reklamejura på TV 2, Marianne Pittelkow.

Statsministeriets reklamefilm op til tronfølgeafstemningen i juni havde - i strid med reglerne - politisk slagside, og derfor brød TV 2 loven, da stationen gentagne gange viste reklamen. Det har Radio- og tv-nævnet besluttet, skriver Ritzaus Bureau.

Også TV3 samt DR's "OBS"-programmer viste reklamefilmen, men disse stationer får ikke kritik fra nævnet. TV3 sender fra London og vil alene forholde sig til britiske reklameregler, mens filmvisningen i "OBS" vurderes at være en del af DR's programvirksomhed, som Radio- og tv-nævnet ikke tager stilling til.

Ifølge nævnet var reklamen ikke objektiv, men fremstod som en kampagnefilm, der skulle få danskerne til at stemme ja til at ligestille prinsesser med prinser.

Tilbage i maj kritiserede en række retorikeksperter filmen for at have politisk slagside. Det fik Enhedslistens Per Clausen til at klage over TV 2 til Radio- og tv-nævnet, og nævnet giver ham altså nu ret.

Afgørelsen tages til efterretning
Hos TV 2 tager chef for reklamejura, Marianne Pittelkow, afgørelsen til efterretning. Hun afviser samtidig, at stationen slækkede på kontrollen, fordi det var Statsministeriet, der ønskede at få filmen vist.

- Det har ikke noget på sig. Vi vurderede den i sin tid grundigt, fordi der kunne herske tvivl. Humoren i filmen havde betydning for, at vi lod tvivlen komme annoncøren til gode, siger Marianne Pittelkow til Ritzau og fortsætter:

- Nævnet har så tolket humoren stik modsat, nemlig som en skærpende omstændighed, og det tager vi selvfølgelig til efterretning for fremtiden.

I den sort-hvide satiriske reklamefilm ser man et middagsselskab fra 1950'erne, der diskuterer tronfølgeloven. Det er tydeligvis ikke velset, da en kvinde i selskabet på et tidspunkt antyder, at kvinder har lige så stor evne som mænd til at besidde tronen.

Nævnet skriver i sin afgørelse, at filmen giver det indtryk, at "et moderne menneske med en fornuftig indstilling kun kan have én rigtig holdning til spørgsmålet om ændringen af tronfølgeloven, nemlig at den er tidssvarende og påkrævet ud fra et ligestillingssynspunkt".

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}