Stop nu krigen, mor og far!

24. september 2014;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 stiller endnu en gang skarpt på de skilsmissebørn, der bliver fanget i en krigszone mellem mor og far, og undersøger, om der er en vej ud af en årelang og opslidende konflikt.

Forældrene til Sarah (billedet) og søsteren Simone har ligget i krig i Statsforvaltningen, siden de gik fra hinanden for fem år siden. (Foto: Lars Høj / TV 2)

Hvert tredje barn i Danmark oplever, at deres forældre bliver skilt, og ofte ender skilsmissen i en indædt kamp om børnene. Børnene bliver vidner til, at deres forældre pludselig bliver hinandens værste fjender. De kan ikke være i samme lokale og kan hverken se på hinanden eller tale sammen. 800 gange om året går det så vidt, at myndighederne går ind og fjerner børnene fra den ene af forældrene i et forsøg på at stoppe konflikten.

I den nye TV 2-dokumentarserie ’Stop nu krigen, mor og far’, der har premiere onsdag 1. oktober 2014 kl. 20.50, undersøger vi, om der er en vej ud af konflikten, og dermed også et bedre alternativ for de hundredvis af børn, der hvert år kommer i klemme mellem mor og far og i værste fald helt ender med at miste kontakten til sin ene forælder.

Programmerne følger dermed op på den debatskabende dokumentarserie ’Med børnene som våben’, der blev sendt på TV 2 i maj, og som resulterede i, at et enigt folketing i september indgik aftale om en ny ”skilsmissepakke”, der skal hjælpe de børn, der ufrivilligt havner i en krig mellem mor og far.

Allersidste chance
I ’Stop nu krigen, mor og far’ møder vi tre skilsmissefamilier, hvor konfliktniveauet er eskaleret så meget, at myndighederne nu overvejer at afbryde kontakten med den ene eller begge forældre for at skåne børnene. Der er altså tale om en absolut sidste chance for at genskabe dialogen og skabe en fremtid for børnene med både mor og far. Alle familierne har derfor sagt ja til et forløb med familieterapi, hvor to af landets førende familieterapeuter, Peter Mortensen og Ruth Hansen fra Dansk Familieterapeutisk Institut (DFTI), forsøger at genskabe en kontakt og dialog mellem forældrene.

- Vi har været i kontakt med mange forældre, som oplever, at deres konflikter bliver værre, når de søger hjælp i Statsforvaltningen. Og spørgsmålet er, om systemet i dag lærer forældre at slås i stedet for at tale sammen. I de nye programmer viser vi en anden vej og får et unikt indblik i, hvordan forældre kan lære at løse konflikter, så børnene får en bedre hverdag, siger dokumentarredaktør Lasse Bjerre.

Se trailer for 'Stop nu krigen, mor og far' her.

Frederik lider under, at hans fraskilte forældre, Kristian og Mette, ikke kan kommunikere ordentligt sammen. (Foto: Jesper Elming / TV 2)

Selvmordstrusler og tvangsfjernelse
I første program møder vi Kristian og Mette, der i nu fire år har ligget i krig om deres to drenge, Frederik og Kristoffer. Deres konfliktniveau og de mange skift mellem mor og far er især blevet for meget for deres ældste dreng, Frederik, på 9 år. Skolen er alvorligt bekymret for Frederiks trivsel og har lavet en underretning til kommunen, hvor det bl.a. nævnes, at han er selvmordstruet.

I program 2, der sendes onsdag 8. oktober, møder vi Poul og Susanne, der ikke har kunnet være i samme rum, siden de gik fra hinanden for fem år siden. Deres to døtre, Sarah og Simone, er nu så påvirkede af det tilspidsede konfliktniveau, at kommunen har igangsat en §50-undersøgelse for at afdække, om pigerne skal fjernes fra begge forældre og anbringes i plejefamilie.

I sidste og tredje program, der sendes onsdag 15. oktober, er det fireårige Alva, der er kommet i klemme mellem mor og far. Rune og Ann Emilie gik fra hinanden, da Alva var otte måneder, og Alva har således aldrig oplevet sine forældre tale sammen eller kigge hinanden i øjnene – en situation, hun er tydeligt berørt af.

Forældrene i alle tre programmer har stort set opgivet håbet om at få genetableret en dialog. For siden de gik til Statsforvaltningen for at få hjælp, er deres konfliktniveau kun optrappet. I stedet for at lære dem at samarbejde og finde løsninger på problemerne, føler de, at systemet har lært dem at slås. Spørgsmålet er nu, om familieterapi kan rette op på flere års opslidende kamp om børnene?

Mette og Kristian er skilt og har de sidste fire år ligget i krig om deres to drenge, Frederik og Kristoffer. Nu forsøger to af landets førende familieterapeuter, Peter Mortensen (tv.) og Ruth Hansen fra Dansk Familieterapeutisk Institut (DFTI), at hjælpe familien med en løsning.

TV 2 skaber debat og handling
TV 2s dokumentarserie ’Med børnene som våben’ fik politikerne op af stolen, og i september i år blev samtlige partier enige om en ny ”skilsmissepakke”, der skal forhindre, at børn uretmæssigt mister kontakten til den ene forælder pga. konflikt og chikane.

- Det er jo fantastisk, når man med en række dokumentarprogrammer kan være med til at gøre en forskel for de tusindvis af skilsmissebørn og forældre, der i dag kommer i klemme i systemet. TV 2 har en klar ambition om, at vores dokumentarprogrammer skal gøre danskerne klogere på samfundet omkring dem, og jeg tror, at ’Stop nu krigen, mor og far’ vil give genlyd både i de danske hjem og på Christiansborg, siger programchef på TV 2, Thomas Breinholt, og fortsætter:

- Forhåbentlig vil dokumentarserien endnu en gang sætte gang i debatten om, hvorvidt vi har et system, der hjælper børnene og deres forældre på den bedste måde, eller om der er behov for nye, politiske initiativer.

’Stop nu krigen, mor og far’ vises 1., 8. og 15. oktober kl. 20.50 på TV 2.

------------------

Deltag i debatten på Twitter under #StopNuKrigen.

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}