Skilsmisse i børnehøjde

- Jeg er bange for, at mor bliver ked af det eller sur, hvis jeg siger, at jeg savner far', siger Kristine Høiris Hjermitslev. Selvom det er fire år siden, at Kristines mor og far blev skilt, fylder skilsmissen stadig meget hos den tiårige pige fra Spentrup ved Randers. (Fotos: B-film / TV 2)

- Jeg er bange for, at mor bliver ked af det eller sur, hvis jeg siger, at jeg savner far', siger Kristine Høiris Hjermitslev. Selvom det er fire år siden, at Kristines mor og far blev skilt, fylder skilsmissen stadig meget hos den tiårige pige fra Spentrup ved Randers. (Fotos: B-film / TV 2)

05. oktober 2016;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 fortsætter i dokumentarprogrammet ’Skilsmisse i børnehøjde’ torsdag 13. oktober sit fokus på situationen for børn i skilsmissefamilier.

Mange skilsmissebørn lever med savn, skyldfølelse og knuste drømme. Men de taler ikke med nogen om det. Nu har TV 2 som de første fået adgang til at følge en samtalegruppe på en skole ved Randers, hvor børnene taler ud om deres problemer.

Ordningen er et forsøg, som lige nu kører rundt omkring i landet. Og skilsmisse-problemet er stort. I dag lever over 300.000 danske børn med skilte forældre, og i en almindelig folkeskoleklasse er hver tredje elev skilsmissebarn.

Dokumentar og debat førte til ”skilsmissepakken”
I 2014 satte TV 2 dagsorden med dokumentarserien 'Med børnene som våben' om den indædte kamp om børnene, som meget konfliktfyldte skilsmisser kan ende med. Den efterfølgende debat resulterede i, at et enigt folketing i september 2014 indgik en aftale om en ny ”skilsmissepakke”, der skal hjælpe de børn, der ufrivilligt havner i en krig mellem deres mor og far.

Programmerne blev i efteråret 2014 fulgt op med en nye serie 'Stop nu krigen, mor og far', som undersøgte, hvordan familieterapi for børn og forældre kan forbedre deres situation.

Nu har TV 2 – som nævnt – fået lov til at følge en børnegruppe på en skole i Randers, som er en del af et fireårigt forsøg på 30 folkeskoler landet over for skilsmissebørn, der har det svært. Dokumentaren 'Skilsmisse i børnehøjde' vises på TV 2 og TV 2 PLAY torsdag 13. oktober kl. 20.00.

- For TV 2 er det vigtigt at fastholde fokus på skilsmisser, fordi de rammer så utroligt mange børn og voksne og dermed er en af de væsentligste problemstillinger i hverdagen i mange familier rundt omkring i landet, siger dokumentarredaktør Lasse Bjerre, TV 2, og fortsætter:

- Det nye program viser tydeligt, at børn er meget påvirkede af deres forældres skilsmisse – også selv om deres mor og far godt kan tale sammen og ikke er ramt af hårde konflikter. Og det giver et vigtigt indblik i børnenes liv og tanker, som kan gøre os alle sammen klogere. 

Mange skilsmissebørn har det så dårligt, at folkeskoler nu begynder at oprette samtalegrupper for børnene. TV 2 har som de første fået lov til at filme oprettelsen af en børnegruppe på en skole ved Randers.

Bange for at mor bliver ked af det
Selvom det er fire år siden, at Kristine Høiris Hjermitslevs mor og far blev skilt, fylder skilsmissen stadig meget hos den tiårige pige fra Spentrup ved Randers:

- Jeg er bange for, at mor bliver ked af det eller sur, hvis jeg siger, at jeg savner far, siger Kristine, der aldrig har fortalt andre om, hvordan hun har det inderst inde.

11-årige Emma Birn Bacher Rosenkilde fra Ølstykke har oplevet det sådan:

- Da de sagde, at de skulle skilles, følte jeg det som om, at verden gik under, for de havde lovet, at det aldrig ville ske.

Dødsfald og skilsmisse er største sorg
Ifølge Center for Familieudvikling lider mange skilsmissebørn af skyldfølelse, savn, ensomhed og tristhed.

- Børnene er utroligt loyale og vil gøre alt for ikke at skabe problemer for mor og far midt i det kaos, en skilsmisse tit er. Og dermed går børnene alt for ofte helt alene med deres store tanker og følelser, siger Birgitte Dejgaard, der er familieterapeut på centeret og tilføjer:

- Næst efter dødsfald er skilsmisse den største sorg, et barn kan komme ud for. Og det er desværre blevet så almindeligt at blive skilt, at vi glemmer, at det for det enkelte barn ikke er spor normalt, når mor og far går fra hinanden. Faktisk kan det være en katastrofe, som vil præge barnet for altid.

Skolen er den trygge ramme
Tiårige Kristine er med i den børnegruppe, som skolen i Randers har oprettet. Pædagog og leder af børnegruppen på Blicherskolen i Spentrup ved Randers, Maj-Britt Sandholm, siger:

- Skolen er jo den trygge ramme, som børnene bruger rigtig meget af dagen i. Og læreren eller pædagogen er den voksne person, som børnene kender, og som de har en fortrolighed med. Vi kan mærke, at skilsmissen trykker og påvirker børnenes trivsel.

Her møder børnene andre, der er i samme situation og taler om alt fra problemer med skiftedage til irritation over fars og mors nye kærester.

- Det er dejligt, for nu ved jeg, at jeg ikke er den eneste, der har det på den måde, siger Kristine.

- Jeg anede ikke, hun havde det sådan
Den børnegruppe, Kristine er med i, indgår i en fireårig forsøgsordning, hvor 30 skoler i Randers, Kolding og Egedal kommuner opretter børnegrupper. Forsøget skal belyse, om børnegrupperne kan øge børnenes trivsel og læring.

Som de første har TV 2 fået adgang til at følge børnegruppen fra begyndelsen. I dokumentaren møder vi børn, der hudløst ærligt fortæller, hvor svært det kan være at leve med fars og mors nye kærester, og hvor hårdt det er konstant at savne den ene eller anden forælder. Udtalelser, der kommer helt bag på de forældre, der efterfølgende får indblik i børnenes inderste tanker.

- Det er gået helt hen over hovedet på mig, jeg anede ikke, at hun har det sådan, siger Kenneth Klinge Kristensen, far til 11-årige Silje, der medvirker i børnegruppen.

Efter forsøgsordningen skal det afgøres, om børnegrupper for skilsmissebørn på skolerne skal udbredes til alle skoler.

Billede {0} af {1}