Rockeren, der blev fældet af sin gangart

I det første program rekonstrueres et bankrøveri Ålsgårde i Nordsjælland. Familiefaren Michael Pichard blev skudt på klos hold. Her er det privatbilleder af Michael, hans enke Heidi og hans datter. (Privatfoto / TV 2)

I det første program rekonstrueres et bankrøveri Ålsgårde i Nordsjælland. Familiefaren Michael Pichard blev skudt på klos hold. Her er det privatbilleder af Michael, hans enke Heidi og hans datter. (Privatfoto / TV 2)

12. januar 2016;
Af: TV 2 Kommunikation

Fire spektakulære sager opklares i sæson 2 af 'Gerningsstedet' – det første af de nye programmer kan ses torsdag 14. januar.

En rockers gangart, den rigtige bagmand bag Rembrandt-røveriet og en speciel Adidas-sko er nogle af ingredienserne i fire nye dramadokumentariske programmer på TV 2. Her rekonstrueres politiets efterforskning og opklaring af fire af Danmarks mest opsigtsvækkende forbrydelser.

I det første program, der vises på TV 2 torsdag 14. januar kl. 20, rekonstrueres et bankrøveri Ålsgårde i Nordsjælland. Røveriet udviklede sig fatalt, da en 41-årig familiefar blev skudt og dræbt. Et af de fældende indicier i sagen var en rockers gangart, som blev afsløret på videoovervågning og afslørede en tydelig overstrækning i knæleddet (hyperekstension).

Retsantropolog Niels Lynnerup analyserede optagelserne med hjælp fra arkitekten Jens Vedel, der er ekspert i fotogrammetri. Han analyserede kropsbygning, højde og gangart og konkluderede, at rockeren var identisk med røveren i det sorte tøj, som affyrede pistolen og dræbte familiefaren. Det var første gang, at fotogrammetri blev brugt ved en retssag i Danmark.

Se traileren for første episode af 'Gerningsstedet' her.

Bagmanden står frem for første gang
De tre andre sager, som rekonstrueres i de tre efterfølgende programmer, er et millionrøveri fra en pengetransport, røveriet af det unikke Rembrandt-maleri fra museet Nivaagaards Malerisamling og et bestialsk drab på en kvinde under karnevallet i Aalborg.

I programmet om Rembrandt-maleriet udtaler den rigtige bagmand sig første gang om sagen, og i drabssagen fra Aalborg blev en Adidas-sko det afgørende bevis. 

Alle fire er sager, hvor politiet fra start stod på nærmest bar bund, og kun ved hjælp af intens efterforskning, tekniske undersøgelser og aflytninger blev sagerne opklaret.

Utrolige sager, der overgår fantasien
Programmerne bruger dramadokumentariske rekonstruktioner, der afspejler virkelighedens hændelser, og som er baseret på omfattende interviews med sagens hovedpersoner samt på domsbøger og politiets efterforskningsmateriale.

- Mange kan kun huske enkelte brudstykker om disse sager. Nu fortæller vi den sammenhængende historie, og sagerne er så utrolige, at de på mange måder overgår fantasien, siger TV 2-redaktør på 'Gerningsstedet', Ulla Pors Nielsen, TV 2 Nyhederne.

Alle forbrydere begår fejl på et tidspunkt
I første sæson, som blev vist på TV 2 i 2014, var de udvalgte sager blandt andet den årelange efterforskning af Amagermanden og en pyroman fra Silkeborg, som viste sig at være politibetjent. Også denne gang har TV 2 fundet fire vidt forskellige sager, som dog har det til fælles, at de var særdeles vanskelige for efterforskerne at opklare: 

- Vi viser, at disse fire sager bliver opklaret på grund af årvågne borgeres vidneudsagn kombineret med fantasifulde ideer og ekstrem ihærdighed hos sagernes efterforskere. Læren af disse programmer er dybest set, at alle forbrydere begår fejl på et tidspunkt, og når politiet er skarpest, så bliver disse fejl udnyttet, og forbrydelsen bliver opklaret, fastslår Ulla Pors Nielsen.

De fire programmer er tilrettelagt af TV 2-journalisterne Teddy Bruslund og Ketil Alstrup, mens Jesper Mauritzen har instrueret dramatiseringerne i dokumentarprogrammerne.

Billede {0} af {1}