"Operation X" sætter dagsorden

26. september 2013;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2-dokumentarens afsløring af økonomisk snavs i privat hjemmepleje har fået stor opmærksomhed.

Morten Spiegelhauer er vært i "Operation X". (Foto: Peter Mühlhausen / TV 2)

TV 2s undersøgende dokumentarprogram ”Operation X” afslørede i denne uge sjusk og fusk i den private hjemmepleje, og den afsløring er der blevet lagt mærke til mange steder. I Høje Taastrup har kommunen – efter undersøgelse af firmaet Tryghedsplejen – valgt at opsige kontrakten med firmaet, og andre kommuner er gået i gang med at undersøge forholdene i deres kommuner.

Formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, langer ud efter både det private hjemmehjælpsfirma Tryghedsplejen samt vikarbureauet 24/7, der i mange tilfælde har leveret arbejdskraften. Han mener, det er under al kritik, når der kan rejses så stor tvivl om integriteten og kvaliteten i den danske hjemmepleje, som ”Operation X” kunne vise.

Vikarbureauet 24/7 bliver i programmet kædet sammen med sort arbejde samt brug af ufaglært arbejdskraft, mens Tryghedsplejen, der har haft rod med faktureringen og blandt andet krævet penge for en død borger, står som det firma, kommunerne i flere tilfælde har handlet med.

- Jeg tror aldrig, jeg har set noget lignende. Vi taler om at bedrage de ældre – dem, man får penge for at tage sig af - og vi taler om at bedrage skatteyderne samt de ansatte for en ordentlig løn. Jeg kan ikke forestille mig noget mere systematisk svindel og bedrag. Det er uhørt og grotesk at se på, siger Dennis Kristensen til tv2.dk.

- De fleste opfører sig pænt og ordentligt og leverer det, de bliver betalt for. Jeg var klar over, at det var en gråzone på det her område. Men jeg må indrømme, at jeg var ikke klar over, at vi havde en helt kulsort zone. Det er det, jeg vil kalde direkte kriminelt, lyder det fra Dennis Kristensen.

Minister: Bedre tilsyn fra kommunerne
Socialminister Annette Vilhelmsen bruger afsløringerne i programmet til at sende en opfordring til kommunerne:

- Det er fuldstændig uacceptabelt, hvis der kan foregå systematisk svindel og bedrag i den danske hjemmepleje. Det er kommunens ansvar at føre et aktivt, opsøgende og systematisk tilsyn med hjemmeplejen og følge op på tilsynet, uanset om det er en kommunal, regional eller privat leverandør, der konkret udfører opgaven for kommunen. Borgeren skal have den hjælp, han eller hun har behov for - og det er selvfølgelig uanset, hvem der udfører hjælpen, siger Annette Vilhelmsen ifølge tv2.dk.

Dansk Erhverv kræver handling
Ifølge formanden for Vikarbureauernes Brancheforening i Dansk Erhverv, Flemming P. Brüggemann, er det et problem, at flere kunder – også i det offentlige – udelukkende har fokus på den lavets mulige pris og ikke på, om vikarbureauer arbejder efter lovgivningen og overenskomster.

- Det er frustrerende for vores medlemmer, der lever op til alle regler, at man gang på gang oplever at blive underbudt af vikarbureauer, der hverken overholder lovgivning eller arbejder efter de gængse vilkår på det danske arbejdsmarked. Alle kunder - og de, der lader sig ansætte som vikarer - har et medansvar, når man vælger et vikarbureau, der ikke følger reglerne. Og det offentlige bør være foregangseksempel ved kun at vælge de seriøse leverandører, siger Flemming P. Brüggemann og fortsætter:

- Vi har påtaget os en del af ansvaret for at rydde op i vores branche. Men hvis det skal lykkes, skal kunderne og vikarerne i højere grad på banen og kræve bedre kvalitet og ordentlige vilkår af deres vikarbureau.

Flemming P. Brüggemann har sit eget vikarbureau i Vordingborg.

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}