OL, ’Moskeerne bag sløret’ og øget samarbejde med TV 2-regionerne

1. marts 2016 sendte TV 2 det første program i serien 'Moskeerne bag sløret', som sætter fokus på, om den vejledning, der foregår i en række moskeer, modvirker eller medvirker til integration. (Foto: TV 2)

1. marts 2016 sendte TV 2 det første program i serien 'Moskeerne bag sløret', som sætter fokus på, om den vejledning, der foregår i en række moskeer, modvirker eller medvirker til integration. (Foto: TV 2)

26. maj 2016;
Af: TV 2 Kommunikation

Dagsordenen var varieret, da TV 2 onsdag 18. maj 2016 holdt sit halvårlige dialogmøde med lytter- og seerorganisationerne.

En af de mest omtalte tv-dokumentarer på dansk tv i mange år, TV 2s ’Moskeerne bag sløret’, der satte fokus på, om otte undersøgte moskeer modvirkede eller medvirkede til integration, var blandt emnerne, da TV 2 18. maj 2016 i København holdt sit halvårlige møde med lytter- og seerorganisationerne.

Sommerens OL-dækning, TV 2 Nyhedernes øgede samarbejde med TV 2-regionerne samt orientering fra seerredaktør Lars Bennike blev ligeledes debatteret. Også administrerende direktør Merete Eldrup deltog i mødet, og hun blev mødt med både ros og opfordringer.

Der var bl.a. ros til samarbejdet med regionerne, til gode TV 2-programmer hen over hele dagen og aftenen og til TV 2s etablering af en digital businesskanal.

- Vi må konstatere, at der ikke er ønske om flere flow-kanaler hos distributørerne, og det digitale business-tilbud er et forsøg på at tilbyde endnu stærkere dækning på en anden måde end via traditionel tv-dækning. Via en app får brugerne adgang til både TV 2 NEWS og TV 2 BUSINESS for 49 kroner om måneden, og vi er spændte på, om dette nyskabende projekt kan komme til at flyve, sagde Merete Eldrup.

Hun glædede sig over positiv seerudvikling på TV 2s hovedkanal, stor fremgang på TV 2 PLAY og en flot udvikling på TV 2 SPORT og på TV 2 FRI. Hun blev spurgt om medarbejderudviklingen på Kvægtorvet og Teglholmen og forklarede, at netop TV 2 SPORT med mange livesendinger har været meget positiv for Kvægtorvet.

- TV 2 har altid haft en betydelig nyhedsredaktion i København, og når TV 2 gennem de senere år er vokset i København, er det primært på grund af NEWS. Vi vil meget gerne have medarbejdere til Odense, og det er også i Odense, vi har investeret mange millioner i de senere år i først kvadratmeter og derefter i studier og ny teknik, sagde Merete Eldrup.

TV 2-direktøren fik opfordring til at gøre rettelser af de fejl, som ind imellem forekommer i indslag eller programmer, tydeligere via et egentligt program på hovedkanalen.

- Vi er omhyggeligt med at få rettet via de relevante tv-programmer, når der er sket væsentlige fejl, og herudover kan vi ’Presselogen’ sætte etik og vinkling på bl.a. TV 2 til debat. Vi retter ligeledes på vores digitale platforme, så jeg ser intet behov for et program på hovedkanalen om rettelser, sagde Merete Eldrup, der også fik opfordring til at udsende særlige programmer om kirkelige og religiøse emner.

- Sammen med TV 2-regionerne har vi den stærkeste nyhedsmaskine herhjemme, siger Jacob Kwon, nyhedschef og souschef på TV 2 Nyhederne. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Pilotprojekter for øget samarbejde mellem TV 2 og TV 2-regioner
Samarbejdet mellem TV 2 og TV 2-regionerne var ligeledes et selvstændigt emne på dialogmødet, hvor chefen for TV 2 Nyhederne, Jacob Kwon, fortalte om igangsættelsen af to pilotprojekter, der skal afprøve nye samarbejdsmodeller mellem de regionale stationer og TV 2 Nyhederne.

- Samarbejdet mellem TV 2 og regionerne har til tider været udfordret, men der er nu et klart ønske fra alle sider om at sparke mere kærlighed ind i samarbejdet, sagde Jacob Kwon.

Et af pilotprojekterne er lavet med TV2 Nord og har fungeret siden 1. april. I dette projekt er TV2 Nord det regionale nyhedscenter for TV 2 Nyhederne, og TV2 Nord leverer både færdige indslag samt live-rapporter fra det nordjyske område. Tidligere var situationen ofte den, at TV 2 Nyhederne enten sendte egne folk til Nordjylland, eller at TV 2 Nyhederne selv klippede indslag fra Nordjylland via billedmateriale fra TV2 Nord.

- Projektet kører fint, og indtil videre er der stor tilfredshed fra begge sider. Regionerne ved bedre end os, hvad der rører sig lokalt, og det er en stor fordel for os at være mere ude i landet og have stærkere fokus på hele Danmark.

- Sammen med TV 2-regionerne har vi den stærkeste nyhedsmaskine herhjemme. Når vi er nået længere frem i pilotprojektet, vurderer vi, om og hvordan vi kan og vil styrke samarbejdet også i forhold til andre regioner, sagde Jacob Kwon.

Også TV 2-regionerne ser ifølge Kwon klare fordele i at udvikle samarbejdet. Ud over at TV2 Nord og stationens medarbejdere og indslag er mere synlige i TV 2s nyhedsudsendelser, har TV2 Nord haft bedre adgang til at benytte TV 2s eksperter inden for f.eks. politik, business, vejr, grafik, foto o.l.

- Samarbejdet foregår mod betaling på en måde, så der er gennemsigtighed for begge parter, siger Jacob Kwon.

TV 2 Nyhedernes chef oplyste, at også det digitale samarbejde mellem TV 2 og TV 2-regionerne – om artikler, billeder og indslag på tv2.dk og regionernes websites – søges udvidet via et pilotprojekt. Dette projekt har indtil videre gjort det muligt at øge nyhedsbemandingen om natten på tv2.dk og udvalgte TV 2-regioners websites, at sikre større udbud på tv2.dk af nyheder fra hele landet og at skaffe flere læsere til de pågældende nyhedsartikler med regionalt indhold.

- Det ser lovende ud, og vi bygger løbende oven i de gode erfaringer, vi allerede har hentet, sagde Jacob Kwon.

TV 2s programchef, Thomas Breinholt. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Et kolossalt forarbejde til ’Moskeerne bag sløret’
På dialogmødet fortalte TV 2s programchef, Thomas Breinholt, om nogle af de etiske overvejelser og de omfattende forberedelser i både Danmark og udlandet, som TV 2 og produktionsselskabet bag serien gjorde i forbindelse med den debatskabende dokumentarserie ’Moskeerne bag sløret’.

Programserien begyndte som et pitch fra produktionsselskabet, som under research om indvandring og integration bl.a. fik oplysninger om, at nogle imamer taler med to tunger om accepten af danske værdier. Samtidig var der oplysninger om, at især piger i nogle indvandrerkredse holdes i kort snor og væk fra dansk ungdomskultur, fordi pigerne anses som høj social kapital for familierne.

TV 2 og produktionsselskabet ville gerne undersøge disse påstande, og det kunne alene undersøges ved at gennemføre optagelser med skjult kamera og sammenligne med interviews for åbent kamera. Samtidig ønskede TV 2 at udføre projektet endnu mere ambitiøst og grundigt – også selv om det gav betydelige ekstraudgifter – end det tidligere var gjort i to andre europæiske lande.

- Optagelserne viste og beviste det, som researchen havde peget på, og under redigeringsprocessen var vi uhyre opmærksomme på oversættelsen af ord. Vi havde flere forskellige sprog- og kultureksperter på opgaven, og kunne der være tvivl, ville vi hellere underspille end risikere at overdrive, sagde Thomas Breinholt.

Fra dialogmødets deltagere blev der stillet opklarende spørgsmål om tv-serien, og samtidig lød der uforbeholden ros for en ”fantastisk og stærk udsendelsesrække”, som det blev udtrykt.

- Det er en dokumentar, som har åbnet øjnene og åbnet en debat på et friere plan. Det er blevet muligt at stille spørgsmål uden at opleve sig som hverken racist eller fordomsfuld, sagde en deltager i mødet, mens en anden kaldte dokumentarserien for ”sobert arbejde i forhold til det eksplosive emne”.

- En opfordring kunne være at bruge endnu flere ressourcer på at undersøge muligt misbrug af folkeoplysningsmidler. Det er en af hjørnestenene i demokratiet, at vi har et system til støtte for folkeoplysning, og det må ikke misbruges, lød det fra en anden deltager i dialogmødet.

Emil Midé Erichsen (th.) er tidligere sejlsportsmand på meget højt niveau. Sammen med faderen Mikkel Beha Erichsen er Emil udvalgt til at dække OL-sejlsport fra Rio for TV 2. (Foto: Hannelore Dörner / TV 2)

Gigantisk sportssommer på tv
Den største sportssommer på TV 2s kanaler nogensinde var også et af emnerne for dialogmødet, og her fortalte redaktionschef Kristian Hyldgaard, TV 2 SPORT, at både EM-fodbold-dækningen og Tour de France-dækningen i år kommer ud i landet. EM-studiet placeres i Musikhusparken i Aarhus, mens Tour de France-studiet kommer rundt til ti byer i sommerlandet i juli.

Hyldgaard var især blevet bedt om at fortælle om den planlagte OL-dækning – og om, hvordan samarbejdet med DR om rettigheder egentlig foregår i praksis. Og så blev han spurgt om TV 2s fokus på de lidt mindre sportsgrene, når OL er slut.

- På TV 2 SPORT har vi også fokus på sportsgrene, som ikke alene er fodbold, håndbold og cykling. Vi oplever, at der under OL kan være god interesse for mindre sportsgrene, men at interessen for f.eks. gymnastik ikke holder ved efter OL. Jeg har tidligere været involveret i etableringen af en sportskanal til mindre sportsgrene i Danmarks Idræts-Forbunds regi, men det kunne ikke lade sig gøre. Interessen var ikke tilstrækkeligt stor.

- Vi afviser ikke gymnastik eller andre mindre tv-sportsgrene, men hvis vi skal gå ind i sådanne projekter, skal der være en langsigtet plan, vi kan tro på, sagde Kristian Hyldgaard og tilføjede, at TV 2 og TV 2 SPORT faktisk betaler til DIF for levering af tv-billeder fra udvalgte turneringer hos mindre sportsgrene. 

Når det gælder OL-live-sport, havde DR og TV 2 på forhånd udvalgt visse sportsgrene, som blev delt mellem begge kanaler: Håndbold, fodbold, tennis med Caroline Wozniacki, atletik samt OL-åbning og OL-afslutning. De øvrige OL-live-rettigheder er fordelt mellem DR og TV 2 på et møde, hvor kanalerne – efter lodtrækning – på skift vælger sportsgrene.

Det var i den forbindelse, DR f.eks. fik live-rettigheder til badminton, svømning, landevejscykling og den øvrige tennis, mens TV 2 bl.a. sikrede live-visning af sejlsport, banecykling, kano/kajak, golf, ridesport, skydning og basketball.

- OL-materialet fra Brasilien er så omfattende, at vi kommer til at bruge stort set alle vores kanaler inklusive TV 2 PLAY. Vi vælger dog at holde TV 2 FRI helt sportsfri, sagde Kristian Hyldgaard.

Han blev spurgt, hvordan TV 2 og TV 2 SPORT ville sørge for kommentering af de mange idrætsgrene, og Hyldgaard svarede, at de fleste kommentatorer og eksperter ville arbejde fra Odense.

Et par deltagere i dialogmødet benyttede lejligheden til at rose TV 2 SPORT for at sætte fokus på dansk ishockey og basketball og andre mindre sportsgrene samt for gode valg af sportskommentatorer og eksperter, fordi ”det forhøjer værdien for seeren, når vi har en vidende, tidligere elitespiller med i kommentatorboksen”, som det blev udtrykt.

I forbindelse med dokumentarserien ’Moskeerne bag sløret’ havde seerredaktør Lars Bennike forventet en del klagemails som følge af seriens kontroversielle indhold, men han kunne konstatere, at der kom ganske få klager/henvendelser efter udsendelserne. (Foto: TV 2)

Intern kampagne mod fejl
Seerredaktør Lars Bennike fortalte på dialogmødet, at TV 2s nyhedsafdeling har sat gang i en intern kampagne mod fejl.

- Det gælder både faktuelle fejl, som kan afspore nyhedshistorier og svække troværdigheden, og stave- og slåfejl. I den forbindelse har TV 2s nyhedsledelse opfordret seernes redaktør til at udarbejde et nyhedsbrev, som ud fra seernes og brugernes henvendelser skærper fokus på altid at levere faktuelt korrekte oplysninger. I samme åndedrag er man ved at skabe en mere fast procedure for rettelser i net-artikler, f.eks. af-indeksering, anonymisering, rettelse af faktaoplysninger o.l., sagde Lars Bennike.

Han bakker stærkt op om ønsket om færre fejl, og han opfordrede dialogmødets deltagere til at skrive til sr@tv2.dk i tilfælde af fejl. Så vil Lars Bennike hurtigt bringe henvendelserne videre til de rette personer på TV 2.

Lars Bennike gennemgik nogle konkrete klagersager, han havde modtaget i de foregående måneder, herunder en klage over en fejlagtig udlægning i TV 2 Nyhederne om, at Paulus og Bibelen opfordrer til, at homoseksuelle skal slås ihjel. 

- Det er godt, at seernes redaktør tager disse sager op, for det skærper opmærksomheden på at være omhyggelig, sagde en deltager i dialogmødet, mens en anden supplerede:

- Der er opstået en uvidenhed i dagens Danmark om, hvad det vil sige at være bibeltro kristen, og det er givetvis årsag til de misforståelser, man oplever gang på gang i medierne.

I forbindelse med dokumentarserien ’Moskeerne bag sløret’ havde seerredaktør Lars Bennike forventet en del klagemails som følge af seriens kontroversielle indhold, men han kunne konstatere, at der næsten ingen klager/henvendelser havde været.

I første program forsvandt tekstningen i et kort tidsrum på grund af en teknisk fejl, og det gav anledning til enkelte mails. De manglende tekster blev så hurtigt som muligt gjort tilgængelige på tv2.dk.

I et efterfølgende debatprogram om ’Moskeerne bag sløret’ gav det anledning til kritiske henvendelser, at TV 2-værten sammenstillede Indre Mission og ekstreme muslimske miljøer. Kritikerne fra bl.a. dele af KLF, Kirke & Mediers bagland fik direkte svar og forklaring fra TV 2-redaktøren på debatprogrammet.

Lars Bennike blev spurgt om overvejelserne hos TV 2, når meget varieret billedmateriale vælter ind til f.eks. TV 2s udlandsredaktion via Facebook og YouTube, fra internationale bureauer samt fra TV 2s egne udsendte medarbejdere.

Lars Bennike, der selv har en fortid som udlandschef på TV 2, sagde, at redaktionen – og de bureauer, TV 2 samarbejder med – gør et stort arbejde for at validere og undersøge materiale, inden det anvendes på tv eller på TV 2s digitale platforme.

- Masser af materiale bliver hurtigt valgt fra, når det kommer fra kilder, som ikke er kendt af redaktionen, og hvis troværdighed er vanskelig at efterprøve, sagde Lars Bennike og fortsatte:

- Under live-sendingerne fra angrebet 11. september 2001 var dilemmaet om brug af billeder også tydeligt. Man skal huske, at medierne har en informationsforpligtelse, og at seere og læsere har krav på information. Men det er en stor etisk udfordring at vise billeder, mens en begivenhed udvikler sig, og dengang i 2001 blev der da også klippet væk fra live-billederne i perioder.

Billede {0} af {1}