Når velfærden sættes til salg

Det første program i serien ’Velfærd til salg’ sendes onsdag 3. juni. (Fotos: Monday Production / TV 2)

Det første program i serien ’Velfærd til salg’ sendes onsdag 3. juni. (Fotos: Monday Production / TV 2)

27. maj 2015;
Af: TV 2 Kommunikation

I en ny dokumentarserie sætter TV 2 fokus på vores velfærd og ser på, om vi kan få mere for vores skattekroner ved at lade private firmaer drive børnehaver, skoler og plejehjem.

Mens valgkampen er i fuld gang, undersøger TV 2 og Morten Spiegelhauer i tre programmer, ’Velfærd til salg’, hvordan det går, når private firmaer skal levere billigere pasning og pleje af vores børn og svageste borgere. De tre dokumentarprogrammer tager seerne med rundt i hele landet og giver et unikt indblik i den privatdrevne velfærd, der af eksperter og politikere fremhæves som foregangseksempler.

Vores velfærdssystem koster mange penge og er derfor under hårdt pres. Mange tvivler på, at vi overhovedet har råd til offentligt betalt børnepasning, skolegang og ældrepleje i fremtiden, medmindre vi gør noget drastisk. Blandt vores politikere er der bredt flertal for, at private firmaer i højere grad skal konkurrere om at levere de bløde velfærdsopgaver. Det skulle gøre det både bedre og billigere.

Men kvaliteten af bløde velfærdsopgaver som pasning og pleje er meget svær at måle, og hvordan konkurrerer man om noget, som ikke kan måles? Ofte ender det med en konkurrence om noget langt mere konkret, nemlig laveste pris. Og det går langt fra altid, som politikerne håber, når de lader firmaerne konkurrere om at levere velfærd til den laveste pris.

Danskernes velfærd er et af de varmeste emner i valgkampen, og Morten Spiegelhauer besøger også Christiansborg for at tage temperaturen på partiernes holdninger til den bløde velfærd. Det viser sig, at konkurrenceudsættelse af den bløde velfærd til private er en politisk slagmark.

Morten Spiegelhauer, hans mor og Harriet Spiegelhauer på 105 år på kommunalt plejehjem.

Fra kommunalt til privat: Pleje under pres
Det første program i serien ’Velfærd til salg’ sendes onsdag 3. juni. Her undersøger Morten Spiegelhauer, hvad der sker med det kommunale plejehjem Søhusparken i Ebeltoft, efter politikerne beslutter sig for at overlade driften til plejefirmaet Forenede Care.

Det privatdrevne plejehjem skal være et fyrtårn blandt landets plejehjem og bliver endda fremhævet som et godt eksempel af regeringens egen Produktivitetskommission. Men nu står tidligere medarbejdere og pårørende frem og fortæller en helt anden historie end det glansbillede, som ellers bliver tegnet af Søhusparken.

Hjemmehjælp til laveste pris: Konkursboet gøres op
I program nummer to onsdag 10. juni følger Morten Spiegelhauer igennem et år kommunernes eksperiment med at lade private firmaer konkurrere om at levere hjemmehjælp og -pleje til den laveste pris.

I Kolding skal fire firmaer forsøge at levere pleje til kommunens svage borgere til en 25 procent billigere pris. Resultatet bliver langt fra det, som lokalpolitikerne garanterer borgerne, og tilbage står fortvivlede ældre - og plejefirmaer i økonomiske ruiner.

Privat eller offentlig børnepasning
Det tredje program i serien ’Velfærd til salg’ sendes torsdag 11. juni, og det tager sit udgangspunkt i, at flere og flere af vores børn går i private vuggestuer og børnehaver. En lovændring har gjort det lovligt at lade private hive overskud ud af driften af daginstitutioner.

Ifølge politikerne er der ingen, der udnytter den mulighed, men Morten Spiegelhauer viser, hvordan der rent faktisk bliver trukket profit ud, og ifølge forældre og ansatte kan det mærkes på kvaliteten. Og den næste mulighed for privat indtjening kan meget vel være vores skoler, for nu foreslår eksperter at se nærmere på fordele og ulemper ved at udlicitere vores folkeskoler. Morten Spiegelhauer besøger Sverige, som i stor stil har åbnet op for at tjene penge på skoledrift.

Billede {0} af {1}