TV 2 sætter fokus på vores store mobilforbrug og undersøger i to dokumentarprogrammer, hvilke konsekvenser mobiltelefonen har for vores liv og hverdag.
Mobiltelefonen har på få år ændret vores liv fundamentalt. Tre ud af fire danskere har en smartphone, og vi har den med overalt. Det er med mobilen i hånden, vi oplever livets store øjeblikke. Men hvad gør mobilen egentlig ved os?
I to programmer undersøger TV 2, hvad mobilen gør ved vores liv med hinanden, og hvordan den påvirker vores nærvær og tilstedeværelse. TV 2 afslører også, hvordan private oplysninger som billeder, kontaktoplysninger og sms’er er frit tilgængelige fra din telefon, når du downloader gratis apps.
- Mobiltelefonerne har utvivlsomt gjort vores hverdag meget lettere, men mobilen stjæler også en masse af vores opmærksomhed. Meget tyder på, at vi ikke er helt bevidste om, hvor afhængige vi er blevet af mobilen og online-tilværelsen. Og sikkerheden omkring telefonerne er rystende dårlig. Internationale firmaer kan så let som ingenting tømme vores telefoner for dybt private oplysninger. Alt dét vil vi gerne sætte til debat, siger TV 2-dokumentarredaktør Lasse Bjerre.
’Når mobilen ta’r magten’ sendes torsdag 20. august og 27. august kl. 20.00, og programmerne bliver dermed startskuddet for en TV 2-sæson spækket med stærke, hjerteskærende og debatskabende dokumentarer.
Se trailer for ’Når mobilen ta’r magten’ herunder.
Spionerende apps
For at vise hvor meget Facebook og mange andre apps er i stand til, får TV 2 i programmet fem IT- studerende til at lave en app, som kan det samme som Facebook.
Efterfølgende har intetanende danskere downloadet denne app, og i programmet opsøger vi en række af dem og viser dem deres egne private billeder og sms’er, som nu ligger på vores computer. Vi har også aflyttet dem ved hjælp af deres mobil.
”Det er jo mit privatliv, I krænker på den måde,” siger en rystet mand. ”Det er uhyggeligt og virkelig ubehageligt,” siger en ung kvinde.
Mobiler på fødegangen
- Læg nu for helvede den telefon væk, udbryder en jordemor på Regionshospitalet i Randers. På de danske fødegange oplever jordemødrene, at mobiltelefonerne er et større og større problem.
Jordemødrene er dybt bekymrede over, at nybagte forældre ofte bruger mere tid på at tjekke likes og uploade billeder på Facebook end på at se deres nyfødte barn i øjnene.
- De første timer er så afgørende for barnets tilknytning til forældrene, og jeg ville sådan ønske, at de ville lade deres mobiltelefoner ligge i tasken. Bare et par timer, fortæller jordemoder Ida Asbøg Nielsen fra Regionshospitalet i Randers i ’Når mobilen ta’r magten’.
Gymnasieelever på Facebook i timerne
På de danske gymnasier oplever lærerne også, at eleverne er dybt optaget af deres mobiltelefoner og computere i timerne. Mens lærerne forsøger at undervise, bruger eleverne i time efter time opmærksomhed på Facebook, computerspil, shopping, Netflix og lignende.
I ’Når mobilen ta’r magten’ undersøger TV 2, hvor meget tid en almindelig 1.g-klasse i Skjern bruger på ikke-undervisningsrelevante online tjenester i undervisningstiden – og resultatet er rystende. Tidligere gymnasielærer, og nu forsker i motivation og klasseledelse ved Aarhus Universitet, Dorte Ågård fastslår:
- Jeg tror faktisk, at vi om ti år vil se tilbage på den periode, vi befinder os i lige nu og sige: Hold da fast hvor det sejlede dengang.