Mobning rammer hele familien

25. februar 2014;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 stiller i to stærke dokumentarprogrammer skarpt på mobningens fatale konsekvenser.

Mobning har gjort 12-årige Nicoline syg og har medført slemme migræneanfald. (Fotos: Plus Pictures / TV 2)

Hvert sjette danske skolebarn føler sig mobbet og gennemlever dagligt frygten for at skulle se sine plageånder i øjnene. Men hvordan udfolder mobningen sig blandt børn i hverdagen, og hvordan skal disse børn nogensinde rejse sig igen, når de har fået en så voldsom start på livet? Det er nogle af de spørgsmål, der rejses i de to stærke dokumentarprogrammer "Mobbet", som TV 2 viser 4. og 11. marts kl. 20.50.

Igennem et år har filminstruktørerne Dorthe Thirstrup og Kristian Almblad fulgt fire børn og deres familier. Matilde, Nicolai, Nicoline og Adam står uden for fællesskabet og kæmper alle med både mindreværd og destruktive tanker.
 
- Mobning er et problem, mange danske familier har helt inde på livet, og som kan have fatale konsekvenser. I "Mobbet" får vi et indblik i nogle af disse familiers hverdag og får sat både ord og følelser på de enorme problemer, de kæmper med, og ikke mindst på den magtesløshed, de møder hver eneste dag. Vi håber, at programmet vil være startskuddet til en åben snak i de danske hjem om, hvordan man behandler hinanden, og hvordan man er en god kammerat, siger kanalchef på TV 2, Lotte Lindegaard, og fortsætter:

- ”Mobbet” er et stærkt eksempel på de dagsordensættende dokumentarprogrammer, som vi fremover vil komme til at se mange flere af på TV 2 - programmer, som vil røre seerne, gribe deres dagsorden og gøre os alle sammen klogere på samfundet omkring os.

Når skolegang fører til migræne
Når et barn bliver mobbet, rammer det også barnets familie. Hjemme hos den 12-årige Nicoline har familien over for skolen i flere år forsøgt at påpege de trivselsproblemer, som plager deres datter. I syv år har Nicoline været tilknyttet Børnehovedpinecentret på Herlev Sygehus, som har kortlagt en tydelig sammenhæng mellem hendes migræneanfald og skolegang.

- Men hvad stiller man op som forældre til et mobbeoffer? Man er totalt magtesløs, for hvor finder man manualen for mobning, og hvordan hjælper vi vores barn ud af denne konstante fortvivlelse? spørger Nicolines far.

12-årige Matilde er blevet mobbet gennem flere år og har mistet sin selvtillid.

For den 12-årige Matilde har mobningen også haft store omkostninger. Hun er overbevist om, at skolekammeraterne taler sandt, når de påstår, at ingen elsker hende, og at det vil være bedst for alle parter, hvis hun slet ikke eksisterer. Siden 2. klasse har hendes tanker derfor kredset om selvmord som eneste løsning på problemerne.

For Matildes forældre har det været smerteligt at følge deres datters ene nederlag efter det andet, for hvad stiller man op, når man kan se, at ens barn er fyldt med så megen tristhed og ensomhed? Matilde er kun glad, når hun spiller teater og får lov at flygte væk fra virkeligheden, for hun er bange for at være sig selv.

18-årige Nicolai var tæt på at tage sit eget liv på grund af mobning.

Mobningen giver ar på sjælen
18-årige Nicolai er blevet mobbet igennem hele sin skolegang, og mobningen har til tider været så voldsom, at den har udmøntet sig i fysiske overfald. Det er disse billeder af sine plageånder og voldssituationer, hvor han sparkes og skubbes omkuld, som stadig forfølger ham og dukker op for hans øjne, når han skal falde i søvn om aftenen.

- Mobning er ligesom at krølle et ark papir hårdt sammen og efterfølgende forsøge at glatte det ud igen. Ligegyldigt hvor meget man forsøger, vil man altid kunne se, at det har været krøllet. På samme måde er det med mobning og følelsen af at være blevet mobbet. Det er umuligt at slippe væk, fortæller Nicolai.

Til sidst blev det for meget for Nicolai, som besluttede at ville tage sit eget liv. Men en sms fra storesøsteren fik ham i sidste øjeblik på andre tanker.

I to programmer følger vi de fire unge og deres familier, deres konstante forsøg på at ændre situationen og finde en vej ud af mobningens modbydelige greb. Men ikke alle formår at kæmpe sig fri. For Robert og Tania fik mobning fatale følger - de valgte begge selvmordet som deres udvej.

Dokumentarserien er instrueret af Dorthe Thirstrup og Kristian Almblad, produceret af Mette Heide, Plus Pictures for TV 2 DANMARK med støtte fra Det Danske Filminstitut og Trygfonden.

"Mobbet" vises på TV 2 tirsdag 4. marts og tirsdag 11. marts – begge dage kl. 20.50.

 

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}