Hovedpris til TV 2-dokumentar

'Mon de kommer om natten?' følger Rokhsar Sediqi, fra hun er 14 til 16 år. Hun og familien ventede hun i cirka seks år i deres asylsag - en ventetid, der havde store omkostninger for Rokhsar. (Foto: Helle Moos / Made in Copenhagen / TV 2)

'Mon de kommer om natten?' følger Rokhsar Sediqi, fra hun er 14 til 16 år. Hun og familien ventede hun i cirka seks år i deres asylsag - en ventetid, der havde store omkostninger for Rokhsar. (Foto: Helle Moos / Made in Copenhagen / TV 2)

27. september 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

Dokumentaren ’Mon de kommer om natten?’ er hædret ved international dokumentarfilmfestival.

TV 2-dokumentaren ’Mon de kommer om natten?’ har modtaget hovedprisen ved Europe Orient Documentary Film Festival of Tanger. Prisen blev overrakt til filmens instruktør, Emil Langballe, af Marokkos kulturminister.

’Mon de kommer om natten?’, som TV 2 sendte i januar 2017, fortæller om konsekvenserne af en langvarig sagsbehandling i asylsager. Dokumentaren handler om den kun 16-årige Rokhsar Sediqi, som sammen med sin familie på dette tidspunkt havde ventet på en afgørelse i deres asylsag i næsten seks år. De flygtede fra Afghanistan og kom til Danmark i maj 2011.

Rokhsar var en meget velintegreret og ressourcestærk pige i Give ved Vejle, havde masser af veninder og var en af de bedste fodboldspillere i Thyregod fodboldklub, men den lange sagsbehandling havde store omkostninger. Hun blev mere skrøbelig og var indlagt på børnepsykiatrisk hospital med angstanfald og selvmordstanker.

Filmholdet fulgte Rokhsar i to år – da hun var mellem 14 og 16 år – mens familiens sag var under behandling. Rokhsar er den, der taler bedst dansk i familien, og derfor hvilede der et særligt stort pres på hendes skuldre. Hun var f.eks. den eneste, der kunne læse de myndigheds-breve, som konsekvent blev sendt på dansk til familien.

Instruktør Emil Langballe med hovedprisen fra Europe Orient Documentary Film Festival of Tanger.

I begrundelsen for dokumentarprisen til ’Mon de kommer om natten?’ hedder det blandt andet:

”I kraft af dygtig instruktion stiller filmen mange relevante spørgsmål om statens position over for en person og om statens behandling af menneskelige skæbner uden nogen reel interesse for menneskeliv. Juryen finder, at vi – takket være instruktøren – ikke møder et offer, men en stærk, klog, dejlig og frem for alt menneskelig karakter. Denne unge pige fremstår som en rollemodel for asylansøgere. Hun inspirerer og styrker.”

Efter at dokumentaren var vist på TV 2, fik familien i slutningen af marts 2017 en opringning fra Udlændingestyrelsen med besked om, at den må blive i Danmark. Det skete under henvisning til reglerne om barnets / børnenes tarv.

’Mon de kommer om natten?’ er produceret af selskabet Made in Copenhagen med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Billede {0} af {1}