Hjemmefødsel eller hospital?

Distriktsjordemoder Dorte Sloth Svendsen (tv) er hjemme hos Anne Kathrine og Alexander. (Foto: B-film / TV 2)

Distriktsjordemoder Dorte Sloth Svendsen (tv) er hjemme hos Anne Kathrine og Alexander. (Foto: B-film / TV 2)

28. juni 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

Er du gravid? Overvejer du at føde hjemme? Så se med, når TV 2 går tæt på hjemmefødsler i fire afsnit af programserien 'Føde godt - hjemme bedst' fra onsdag 28. juni.

Skrigende og stønnende i sofaen eller i et badebassin midt i soveværelset? Flere og flere kvinder fortrækker at føde hjemme, men hvordan er det reelt at vælge fødegangen fra og dagligstuen til? Er det så romantisk og så godt, som de gravide forventer? Og hvad med sikkerheden? 

TV 2 sender fra onsdag 28. juni programserien 'Føde godt - hjemme bedst', som følger otte nordjyske par, der for første gang kaster sig ud i en hjemmefødsel. Blandt andre Kristina og Bo, der har forhåbninger til en rolig fødsel i sengen på 1. sal:

- Det føles bare mere rigtigt. Jeg glæder mig til den ro, som jeg forestiller mig, der er, når jeg skal føde hjemme, siger 32-årige Kristina Olesen fra Aalestrup i Nordjylland. 

Det er andet barn, hun bringer til verden, og det skal foregå i soveværelset hjemme på gården. Beslutningen kommer efter en dårlig oplevelse på fødegangen med den første fødsel. 

- Jeg var stresset, og amningen kom aldrig til at fungere, siger Kristina Olesen. 

Også hendes mand, 35-årige Bo Hansen, glæder sig til hjemmefødslen. 

- Vi skal ikke ud at køre og bøvle med at finde parkering, når vi er allermest pressede. Det er afgørende for mig, siger Bo Hansen.

Hjemmefødsler i stigning
Efter nærmest at have været et uddødt fænomen med under én procent af samtlige fødsler i 2011 er hjemmefødsler på vej frem igen. Alene i Region Nordjylland er antallet af hjemmefødende siden 2011 tredoblet til 86 hjemmefødende i 2016. En udvikling, som bakkes op af Region Nordjylland, der siden 2009 har haft 12 jordemødre til særligt at tage sig af hjemmefødsler. 

- Vi ser ofte, at køreturen ind til hospitalet er et afbræk, der sætter fødslen i stå. Og det fremmede miljø på fødegangen med andre lugte og skarpt lys virker heller ikke fremmende for fødslen. Når kvinden er i sit eget hjem, så føler hun sig ofte mere tryg. Det fremmer fødselshormonerne, så fødslen forløber hurtigere og mere uproblematisk end på hospitalet, siger Dorte Sloth Svendsen, distriktsjordemoder i Hadsund, der gennem de seneste otte år har været i massevis af hjem for at tage imod børn.

- Ganske mange på badeværelset og overraskende mange på køkkenbordet. Det er altså bare en god højde at arbejde i, siger Dorte Sloth Svendsen.'

Dorte Sloth Svendsen (th), distriktsjordemoder i Hadsund, har gennem de seneste otte år været i massevis af hjem for at tage imod børn. Her er hun sammen med nybagt mor Anne-Kathrine. (Foto: B-film / TV 2)

Beredskabet står klar
Flere hjemmefødende par fremhæver, at det naturlige spiller en stor rolle, når de har valgt en hjemmefødsel, men er det lige så sikkert at føde hjemme som på hospitalet - hvis noget går galt? Hvor er den effektive bedøvelse, de kirurgiske indgreb og kejsersnit, hvis det skal til? 

- Hvis der er optræk til noget kritisk, så har vi beredskabet klar. Vi tilkalder en ambulance og overflytter til hospitalet, hvor personalet er briefet og står klar. Ved hjemmefødsler tager vi ingen chancer. Hvis noget udvikler sig unormalt, så afbryder vi og overflytter med det samme, siger Dorte Sloth Svendsen.

Samtidig skal en række krav være opfyldt, før det er forsvarligt at føde hjemme. 

- Den fødende skal være helt sund og rask. Der må ikke være forhold, der kan komplicere fødslen, siger Dorte Sloth Svendsen. Det betyder, at det kun er hver fjerde gravide, der får grønt lys til hjemmefødslen.

Sygeliggjort på hospitalet
Også 29-årige Katharina Beltoft Simonsen fra Sulsted i Nordjylland har valgt at føde hjemme:

- Man bliver på en eller anden måde sygeliggjort på hospitalet. Men jeg er jo ikke syg. Jeg er så rask, som jeg overhovedet kan være. Jeg skal bare føde et barn, siger Katharina Beltoft Simonsen.

Hun fødte sit andet barn, Lili, i et fødekar midt i stuen. Og selv om hun havde haft en god oplevelse på hospitalet med sin første fødsel, så slår hjemmefødslen alligevel fødegangen. 

- Jeg følte mig klart meget mere tryg og afslappet, siger hun.

Også hendes mand, 30-årige Henrik Gjerløv Bak, følte sig bedre tilpas denne gang. 

- På sygehuset kunne jeg ikke gøre andet end at holde i hånd. Herhjemme kunne jeg hjælpe til med en masse praktiske ting, siger han.

Billede {0} af {1}