Et opgør med fortiden

27. august 2014;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2s nye dokumentarserie 'De brændte børn' handler om svigt, misbrug og overgreb i barndommen. Serien følger fire voksne på deres rejse tilbage til det endelige opgør med deres traumatiske fortid.

TV 2s nye dokumentarserie 'De brændte børn' følger fire voksne på deres rejse tilbage til deres traumatiske fortid. (Foto: Mark Kronby / TV 2)

Fra Naja var helt spæd, har hun minder om at være udsat for misrøgt og overgreb. Hun har erindringer om at blive efterladt i dagevis med sin lillebror i et koldt sommerhus uden mad. Svigt, vold, druk og sidenhen også seksuelt misbrug er oplevelser, hun forbinder med sin barndom. 

Mikkel husker, hvordan han var med til at holde skeen, når hans mor skulle fixe. Og hvordan hans far i flere år udnyttede ham seksuelt. Naja og Mikkel er to af de medvirkende i dokumentarserien ‘De brændte børn’.

Vi kalder dem mønsterbrydere. De børn, der vokser op med overgreb, misbrug og svigt, men alligevel som voksne formår at bryde den onde cirkel, få en uddannelse, en familie, et arbejde og skabe sig et liv. Men ofte kommer de aldrig helt fri af deres fortid.

Et unikt indblik i et Danmark, de færreste af os kender til
I dokumentarserien ’De brændte børn’, der har premiere på TV 2 onsdag 3. september, møder vi fire af dem og får i kraft af deres historier et unikt indblik i et Danmark, de færreste af os kender til. 

I hvert sit program tager de fire livtag med en svær og traumatisk barndom. De søger aktindsigt, opsøger vidner og steder, hvor overgreb fandt sted og får langsomt et mere klart billede af den fortid, de gennem hele deres liv har forsøgt at fortrænge.

- Formålet med dokumentarserien er at skabe en større bevidsthed hos os alle sammen. Vi oplever desværre stadig, at disse tragiske historier om svigt og misbrug af børn dukker op. Derfor er det fortsat yderst relevant at sætte fokus på problemet, så vi alle sammen kan blive klogere på, hvordan den slags dybt tragiske sager kan forhindres, siger TV 2s dokumentarredaktør, Lasse Bjerre, og fortsætter:

- I serien møder vi fire mennesker, som er nået til et punkt i deres liv, hvor de har brug for at tage et opgør med deres fortid for at komme videre. På den måde får de udfyldt en række sorte huller i deres hukommelse, og rejsen tilbage i fortiden gør dem mere afklaret om, hvad der egentlig skete og hvorfor. 

I dokumentarserien ’De brændte børn’ møder seerne blandt andre Naja - her sammen med Lisbeth Zornig Andersen. (Foto: Karsten Hagelund / TV 2)

Mødet med fortiden er nødvendigt
Med sig på deres rejse tilbage til fortiden har de fire medvirkende den tidligere Børnerådsformand, Lisbeth Zornig Andersen. Hun har selv haft en hård opvækst, og for tre år siden valgte hun at konfrontere sin barndom, søge tilbage og møde dem, der hjalp og dem, der svigtede. Rejsen tilbage til barndommen, der også blev skildret i Mette Korsgaards dokumentarfilm ’Min barndom i helvede’, gjorde det muligt for Zornig endelig at lægge fortiden bag sig og i stedet fokusere på fremtiden.  

- ’Min barndom i helvede’ satte noget i gang hos mange af dem, der har gennemlevet det samme som mig, og jeg fik tusindvis af henvendelser fra folk, der gerne ville dele deres historie. Fire af de personer møder vi nu i ’De brændte børn’, og deres historier er desværre et vidnesbyrd om, at nogle danske børn vokser op under rystende forhold, fortæller Lisbeth Zornig Andersen, der i dag er direktør i Huset Zornig, hvis formål netop er at hjælpe udsatte børn og deres familier. 

Ofte bliver de brændte børn mødt med en mur af fornægtelse, afvisning eller tavshed fra både pårørende og myndigheder. Men programmerne viser også, hvor meget det betyder, når kommunerne står ved deres ansvar og erkender deres fejl. Betydningen for de ”brændte” børn, der modtager en undskyldning, er enorm, og den er ofte afgørende for, at de kommer videre i livet. De får en gang for alle slået fast, at det ikke er deres skyld, men at det var voksne og myndigheder omkring dem, der svigtede. 

Ildsjæle gør en forskel
I programmerne ser vi, hvordan det ofte er mødet med en voksen, der har vist oprigtig omsorg og interesse for de ”brændte” børn, der har været det altafgørende vendepunkt for dem. Det kan være en pædagog på et børnehjem, en lærer på en efterskole eller et familiemedlem. Fælles for dem alle er, at de er ildsjæle, der har turdet gøre en forskel. 

I programmet opsøger de fire medvirkende Naja, Freya, Mikkel og Camilla den eller de ildsjæle, der har gjort en forskel for dem, og som måske er årsagen til, at de er her i dag. Formålet er at fortælle dem, hvor stor en betydning de har haft for deres liv og ikke mindst at sige tak. 

 

 

 

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}