Er mine piger hellige krigere?

26. maj 2016 pakkede to søstre fra Brøndby Strand deres kufferter. De lod deres familie forstå, at de skulle på en weekendtur. Ni måneder senere er de ikke kommet hjem, og det står klart, at de er rejst ud for at tilslutte sig Islamisk Stat. (Fotos: TV 2)

26. maj 2016 pakkede to søstre fra Brøndby Strand deres kufferter. De lod deres familie forstå, at de skulle på en weekendtur. Ni måneder senere er de ikke kommet hjem, og det står klart, at de er rejst ud for at tilslutte sig Islamisk Stat. (Fotos: TV 2)

01. marts 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

Ny TV 2-dokumentar torsdag 2. marts sætter fokus på kvinders rolle i militant islamisme.

''Vi er på weekendhyggetur. Vi er tilbage om et par dage.''

Sådan skrev 24-årige Leyla og 18-årige Hazal Olgun fra Brøndby Strand til deres familie i maj sidste år. Siden har de været forsvundet. 

I den nye dokumentar 'Er mine piger hellige krigere?', der vises på TV 2 torsdag 2. marts klokken 20.00, følger TV 2 pigernes far, Yasar Olgun, der leder efter sine døtre i Tyrkiet. Alt tyder på, at døtrene har tilsluttet sig Islamisk Stat, men Yasar håber, at de endnu ikke er sluppet over grænsen til Syrien, og at han derfor kan overtale dem til at komme hjem, hvis han finder dem i Tyrkiet.

Dokumentaren undersøger samtidig, hvad der har fået de to unge kvinder til at forlade familie og hjemland for at slutte sig til en terrorbevægelse.

Se trailer her.

Kvinder spiller en større rolle
Kvinders rolle i militant islamisme tiltrækker sig mere og mere opmærksomhed fra både eksperter og myndigheder. PET retter som noget nyt i deres seneste trusselsvurdering særlig opmærksomhed mod kvinder. 

- I de miljøer, hvor der bliver spredt propaganda og andre militante islamistiske aktiviteter, ser vi kvinder spille en større rolle. Vi har set rundt omkring i Europa og Vesten, at kvinder har været involveret i decideret forberedelse af terrorhandlinger eller gennemførelse af terrorhandlinger, siger Søren Jensen, chef for PET's Center for Terroranalyse.

Hvorfor gør kvinderne det?
TV 2 sætter derfor både i dokumentaren og på alle nyhedsplatforme fokus på radikaliserede danske kvinder.

- Lige præcis efterretningstjenesternes øgede opmærksomhed på de radikaliserede kvinder understreger, at emnet er både aktuelt og væsentligt. Hvad er det, der virker dragende på unge kvinder, der ved første øjekast ellers virker velintegrerede i det danske samfund? Hvorfor vælger de at vende sig mod den danske kultur og demokrati? Og har vi selv et ansvar for ikke at kunne rumme disse piger? Spørgsmål, som vi med denne satsning prøver at belyse, siger chefredaktør Hans Peter Blicher, TV 2 Nyhederne.

Alt tyder på, at Yasars døtre har tilsluttet sig Islamisk Stat, men faderen håber, at døtrene endnu ikke er sluppet over grænsen til Syrien, og at han derfor kan overtale dem til at komme hjem, hvis han finder dem i Tyrkiet.

Far ønsker dokumentar stoppet
Da TV 2 graver i Leyla og Hazal Olguns fortid viser det sig, at især storesøsteren Leyla i gennem flere år har vist tegn på radikalisering. Blandt andet har hun på sociale medier hyldet både Osama Bin Laden og de europæiske mænd, der er blevet dræbt i Irak eller Syrien efter at have kæmpet for IS. 

Vi får også at vide, at det tyrkiske politi har efterretninger om, at de to søstre nu befinder sig i Syrien.

De oplysninger ville TV 2 gerne have snakket med deres far, Yasar Olgun, om, men han vil ikke længere høre om TV 2s research. Selvom TV 2 har samarbejdet med ham i flere måneder og lavet mange optagelser med ham i Tyrkiet, ønsker han nu dokumentaren stoppet. 

TV 2 har ikke brudt aftaler
Yasar Olgun siger nu, at dokumentaren har taget for lang tid at lave. Men TV 2 har aldrig lovet ham noget om, hvornår dokumentaren skulle sendes. 

- Vi har ikke tradition for at indgå kontrakter med personer, der indgår i vores dokumentarer. TV 2 har selvsagt ikke brudt nogen aftaler - hverken mundtlige eller skriftlige. Yasars afstand til dokumentaren falder sammen med, at vi finder oplysninger, der ikke passer ind i hans billede af virkeligheden. Det er naturligvis ærgerligt, at Yasar har valgt at reagere på den måde. Og det er dobbelt ærgerligt, at han ikke ønsker at forholde sig til de oplysninger, vores journalister har fundet frem. Men det kan ikke i sig selv få os til at stoppe en samfundsrelevant dokumentar, siger Hans Peter Blicher.

Efter dokumentaren er der debat på TV 2 NEWS klokken 20.45 i programmet 'Debat: Er mine piger hellige krigere?' Her stilles bl.a. spørgsmålet om, hvordan man stopper danske syrienskrigere, når ikke engang familie og venner opdager, at der er noget i gære? 

Billede {0} af {1}