En moderne krimiserie i den stærke skandinaviske tradition

29. marts 2011;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 har øget fokus på dansk fiktion. TV 2s programchef kommente-rer i dette indlæg de overvejelser, kanalen har gjort sig i forbindel-se med produktionen af og sendetidspunktet for ”Den som dræber”.

TV 2s programchef, Keld Reinicke. (Foto: Miklos Szabo/TV 2)


Af programchef Keld Reinicke, TV 2

Skandinaviske krimier kan i disse år noget, som ikke andre kan. Bøger fra forfattere som Stieg Larsson, Jo Nesbø, Henning Mankell, Jussi Adler-Olsen, Elsebeth Egholm, Lars Kepler, Camilla Läckberg, Sara Blædel og Liza Marklund bliver revet ned af hylderne hos boghandlerne. I biograferne tiltrækker krimierne et rekordstort publikum, når de filmatiseres, og på tv er de populære i Skandinavien og i resten af Europa.

Da TV 2 for fire år siden besluttede markant at øge sin satsning på fiktionsområdet og bl.a. skabe en ny, dansk krimiserie, ”Den som dræber”, var det ambitionen at skabe en krimi med så høj production value, at millioner af tv-seere i Danmark og andre europæiske lande ville føle sig godt underholdt af en markant og moderne krimiserie.

Derfor allierede vi os med forfatteren Elsebeth Egholm, der er en af de mest læste danske krimiforfattere, og med producenter fra det danske selskab Miso Film, som har erfaring fra produktion af de svenske ”Beck”- og ”Wallander”-serier samt den norske ”Varg Veum”-serie og en række spillefilm, bl.a. ”Kandidaten”.

Laura Bach som vicekriminalkommissær Katrine Ries Jensen og Jakob Ceder-gren som psykiateren Thomas Scaeffer i "Den som dræber". (Fotos: Per Arnesen / TV 2)


Populær hos seerne – og efterspurgt fra udlandet
Vi er meget tilfredse med og stolte af resultatet. Takket være investeringer fra udlandet og støtte fra bl.a. Public Service puljen har vi kunnet give ”Den som dræber” et markant, moderne og højkvalitets-udtryk, så den kan samle mange, mange danskere. Netop dét, som var målet med TV 2s fiktionsstrategi, da arbejdet blev igangsat for fire år siden.

”Den som dræber” har da også fået en særdeles god modtagelse hos seerne. Især blandt de yngre voksne seere i alderen 21-50 år er seertilslutningen høj, og det understreger, at det er lykkedes at skabe en moderne, dansk krimiserie med den højeste seertilslutning i denne aldersgruppe til en dansk fiktionsserie siden DR1s ”Forbrydelsen II” i 2009. Hos TV 2 er ”Den som dræber” den mest sete fiktionsserie blandt 21-50-årige i fem år.

Også udlandet har taget godt imod ”Den som dræber”. Allerede inden premieren var serien solgt til Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Belgien og Luxembourg, og nu er også amerikanerne opmærksomme på serien. Når den store tv-messe MIP åbner i Cannes i april, vil ”Den som dræber” også være en serie, der bliver spurgt til.

Laura Bach som vicekriminalkommissær Katrine Ries Jensen i TV 2s nye krimiserie.

Det bedste sende-
tidspunkt til de store
programinvesteringer
Serien har givet mange henvendelser fra seerne – flest forespørgsler på genudsendelse og om, at lydbilledet gjorde det vanskeligt at høre dialogen. Og jo, der er en ugentlig genudsendelse, og TV 2 arbejdede målrettet med ”Den som dræber”-dialogen til afsnit 2, så antallet af henvendelser blev reduceret til næsten en tiendedel efter dette afsnit.

I forbindelse med valget af sendetid var TV 2s fokus på søndag klokken 20.00, som DR1 har gjort til et supergodt mødested for bl.a. danske krimiserier og deres fans.  For TV 2 er sendetidspunktet yderligere velegnet, fordi ”Den som dræber” dermed sendes efter søndagens nyhedstime klokken 19-20, som helt overvejende ses af voksne, og før TV 2s søndagsfilm, som også er for voksne. TV 2 ville aldrig placere en krimiserie som ”Den som dræber” i forlængelse af et børne- eller familieprogram eller på et tidspunkt, hvor TV 2 normalt sender fjernsyn til børn.

Det har vist sig at være en særdeles god idé, da DR1 i slutningen af 1990’erne besluttede at anvende ugens bedste sendetidspunkt søndag klokken 20.00 til at præsentere danskerne for noget af det dyreste og bedste fjernsyn: Ny dansk tv-fiktion.

Succesen blev særligt tydelig, da DR1 præsenterede nye - og til tider voldsomme – krimiserier for sine seere søndag aften. ”Rejseholdet” blev sendt i 2000, 2001 og 2002, ”Ørnen” i 2004, 2005 og 2006, ”Forbrydelsen” i foråret og efteråret 2007, ”Livvagterne” og ”Forbrydelsen II” i 2009 og ”Livvagterne II” i 2010 – alt sammen med rekordhøje seertal mellem 1 og 2,2 mio. seere.

Uegnet for børn
TV 2 har fået henvendelser fra seere, der roser sendetidspunktet til ”Den som dræber”, fordi mange voksne har mulighed for at følge en serie fast på dette tidspunkt. Det markante og høje seertal – og stigende seertilslutning gennem de enkelte afsnit – viser også, at sendetidspunktet og serien passer godt for mange voksne danskere.

TV 2 har også fået seerhenvendelser, der kritiserer sendetidspunktet, fordi serien indeholder voldsomme scener. Også TV 2 har vurderet, at flere scener i serien kan virke voldsomme på børn, og derfor advarer TV 2 inden programstart om, at serien ikke er egnet for børn - både via et skilt på skærmen og mundtligt via aftenens speaker.

I forbindelse med ”Den som dræber” lyder advarslen på skærmen således: ”Vi advarer imod stærke scener og gør opmærksom på, at ”Den som dræber” er uegnet for børn”.

TV 2 oplyser også på tekst-tv, at "Den som dræber" er uegnet for børn, og samme oplysning viderebringer TV 2 over for de medier, som henter oplysninger på TV 2s pressesite om kanalens kommende programmer. Akkurat som det sker for andre programmer inden for fakta eller fiktion, hvis de indeholder voldsomme scener og sendes først på aftenen.

Hvis børn og deres forældre vil se fjernsyn sammen søndag klokken 20.00, er der heldigvis gode tilbud fra andre kanaler. TV 2s seere kan til gengæld følge en moderne, dybt fascinerende og fornyende thrillerserie med et råt look, som sendes på ugens bedste sendetidspunkt, og som hundredtusindvis af danske tv-seere er begejstrede for.

Fra "Lærkevej" med Søs Egelind i en af de bærende roller. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Mere fokus på nyskabende fiktion
TV 2s fokus på nyska-bende fiktion stopper ikke her. TV 2 var med ”Lærkevej” først med en dansk dramedy, som både blev prisbelønnet, anmelderrost og elsket af mange seere, og nu sender TV 2 en moderne, dansk krimiserie i den skandinaviske tradition.

Til efteråret har TV 2 endnu en ny fiktionsserie til danskerne, og i de-cember følger en nypro-duceret og meget ambi-tiøs familiejulekalender fra TV 2. Mere vil følge efter, for dansk fiktion er en meget vigtig del af det at være en stor kanal. Det, der gør TV 2 til TV 2, er bl.a. store sportsbegivenheder, nyheder, stor underhold-ning og markant dansk fiktion.

Når fiktion hitter, kan det noget særligt – nemlig tegne en hel kanal. Tv-kanaler ejer deres serier, som det er sket for DR, og som ”Klovn” har gjort for TV 2 Zulu. Når fiktion rammer rigtigt, bliver det stort og ikonskabende for en kanal.

------------------------

Læs også:

Elsebeth Egholm: - Tv-arbejdet har skærpet mit blik

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}