TV 2 Dokumentar fortæller mandag 20. november om plejebørn, der rammes af konflikter om kommunernes besparelser.
- Jeg tror faktisk ikke, jeg ville kunne finde tilbage til mig selv, hvis jeg skulle flytte herfra.
Ordene kommer fra 11-årige Sebastian. Han har boet hos plejeforældrene Merete og Tonni Brændstrup, siden han var tre år. Men nu er han i fare for at skulle flytte til en ny plejefamilie.
I programmet 'Plejebørn i klemme' følger vi tre plejefamilier og børn gennem et år. Fælles for alle børnene er, at de er i risiko for at skulle flytte til en ny familie mod deres vilje. TV 2-dokumentaren vises mandag 20. november klokken 21.05.
”Jeg er ikke en papkasse”
Sebastian har flere diagnoser, er udadreagerende og selvskadende, og plejeforældrene mener ikke, de får den hjælp og støtte fra kommunen, som de har brug for, for at kunne give Sebastian en god hverdag.
- Jeg er ikke en papkasse. Eller ligesom en frakke, man bare kan vende vrangen ud på, og så fylde noget nyt ind i. Jeg har boet her det meste af mit liv. Jeg har boet her længere tid faktisk, end jeg har boet hos min mor og far, og så føler jeg lidt, at Tonni og Merete er min far og mor, siger Sebastian.
Sebastian er ligesom mere end 6.000 børn i Danmark fjernet fra sine forældre og anbragt i en plejefamilie. Både politikere og fagpersoner er enige om, at plejefamilien er et bedre sted for børn at vokse op end på en institution. Derfor har kommunerne lukket institutioner på stribe og flyttet børnene ud i plejefamilier, der koster det halve af en institutionsanbringelse. Men det er en usikker tilværelse for børnene.
Fanget i en lønkonflikt
Emilie på 16 år er fanget i en lønkonflikt mellem sine plejeforældre og Randers Kommune. Og i mere end 10 måneder aner hun ikke, hvordan hendes fremtid ser ud. Skal hun flytte fra de plejeforældre, der er hendes eneste holdepunkt i hverdagen?
- Det er lidt ligesom, man får et prisskilt i panden, siger Emilie og fortsætter:
- Jeg har boet her det meste af mit liv, og jeg vil ikke flyttes herfra. Man bliver usikker af at flytte så meget rundt. Man får sværere ved at stole på folk, fordi man ved, at lige pludselig så forsvinder de bare igen.
Ingen bliver klemt
Hos Randers Kommune mener man dog ikke, at nogen børn bliver klemt ved lønforhandlingerne.
- Vi har ansvaret over for børnene, men vi har også ansvaret for kommunens økonomi, siger Anders Buhl-Christensen, der er børne- og skoleudvalgsformand for Venstre i Randers Kommune.
Store konsekvenser for børnene
Mange anbragte børn oplever at skulle flytte mellem plejefamilier eller institutioner en eller flere gange i løbet af barndommen. Det sker ofte, fordi de bliver klemt i et økonomisk tovtrækkeri kommunerne og plejefamilierne imellem, og det har store konsekvenser for børnene.
- Desværre bliver der blandet rigtig meget økonomi ind i det her område. Det skal virkelig være sidste løsning at flytte børnene, for hver gang lukker de sig mere inde, og de bliver sværere at danne relationer til, fortæller psykolog Anne Corlin, der har arbejdet med anbragte børn og plejefamilier de sidste 12 år
Et sjældent indblik
TV 2-dokumentaren 'Plejebørn i klemme' giver en stemme til nogle af de børn, der sjældent får en plads i det danske mediebillede. Sammen med Sebastian og Emilie og flere andre plejefamilier oplever vi, hvordan det er at være barn i et system, hvor stramme økonomiske rammer kan afgøre fremtiden for børnene.
Programmet giver et sjældent indblik i livet som plejebarn og plejefamilie. Vi følger kampen mellem plejefamilierne på den ene side, der ikke mener, at kommunerne kan lave flere fagligt forsvarlige besparelser, mens kommunerne på den anden side skal have budgetterne til at passe. I midten af det hele står plejebørnene. Skal de igen pakke deres ting sammen og flytte til et nyt sted?