Dokumentar: ”Jernmandens fald”

Jernmanden Anders Tesgaard på vej ud af ørkenen i cykelløbet Race Across America, der køres fra Californien til Maryland og er på næsten 5.000 kilometer. (Fotos: Michael Pedersen / TV 2)

Jernmanden Anders Tesgaard på vej ud af ørkenen i cykelløbet Race Across America, der køres fra Californien til Maryland og er på næsten 5.000 kilometer. (Fotos: Michael Pedersen / TV 2)

15. februar 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

Ny TV 2-dokumentar om ekstremsport og det indbyggede faremoment er - på en tragisk baggrund - et rørende portræt af en usædvanlig mand fortalt af hans venner.

Flere og flere danskere kaster sig ud i at dyrke ekstremsport, og hvor det for 30 år siden var forbeholdt ganske få f.eks. at løbe et maraton, er det noget, mange gør i dag.

En af dem, der har dyrket det ekstreme gennem mange år, er den 43-årige gymnasielærer Anders Tesgaard fra Esbjerg. Vi følger ham i dokumentaren 'Jernmandens fald', som vises torsdag 23. februar klokken 20.00 på TV 2, og som er produceret for TV 2 af journalist Ken Koustrup og TV SYD.

Anders Tesgaard ved starten af verdens hårdeste cykelløb, Race Across America, som strækker sig fra USA's vestkyst til østkysten.

Verdens hårdeste cykelløb
Anders Tesgaard har en stor passion for især cykling, og i 2012 får han en amerikansk drøm: Han vil være den første dansker til at gennemføre verdens hårdeste cykelløb, Race Across America, som er næsten 5000 kilometer på cykel.

Og når han sætter sig noget for, gennemfører han det, selvom om store siddesår gør, at han må cykle stående de sidste hundrede kilometer af løbet. 

To år senere gentager han bedriften og kommer i mål på en flot fjerdeplads. Det giver ham appetit på mere. I 2015 indsamler han over en halv million kroner i sponsorpenge, så han kan stille et stærkt hold på ni venner, der skal hjælpe ham med at få opfyldt drømmen om at komme på podiet i verdens hårdeste cykelløb.

I TV 2-dokumentaren 'Jernmandens fald' får vi et fascinerende indblik i, hvad den menneskelige krop kan klare. Over 20 timer i døgnet på en cykel ni dage i træk er et af svarene. Og når man dyrker ekstremsport på overdrevet i døgndrift bliver både hjælpere og hovedpersonen udfordret psykisk, og det åbner for en fascinerende nonverbal kommunikation. 

I TV 2-dokumentaren 'Jernmandens fald' får vi et fascinerende indblik i, hvad den menneskelige krop kan klare, når vi følger Anders Tesgaard, der dyrker ekstrem cykelsport.

Da ulykken ramte
Men ekstremsport har også faremomentet indbygget, og det er Anders Tesgaard helt bevidst om. Han bruger adrenalinen som drivkraft, fra den kalkulerede risiko, der ligger i at cykle tværs over et cykel-U-land, som USA er.

Men tredje gang er ikke lykkens gang for Anders Tesgaard. En uopmærksom bilist kommer ud i nødsporet på en mørk amerikansk hovedvej og mejer Anders ned bagfra med 96 kilometer i timen. Vennerne finder ham bevidstløs og holder ham i live, indtil helikopteren når frem. 

Anders Tesgaard er i koma, mens lægerne på Ruby Memorial hospital i Morgantown kæmper for hans liv. De er ikke i tvivl om, at det er hans exceptionelle fysik, der gør, at han overlever den voldsomme ulykke, og samtidig informerer de familie og venner om, at han har pådraget sig en alvorlig hjerneskade.

I dag er Anders Tesgaard - halvandet år efter ulykken - ude på sit livs hårdeste tur, nemlig genoptræningen. En ensom fight, som ingen i dag ved, hvor ender. 

'Jernmandens fald' bliver på den tragiske baggrund et rørende portræt af en usædvanlig mand - fortalt af hans venner. 

Billede {0} af {1}