Dokumentar: ’De respektløse danskere’

Buschaufføren Morten fortæller, hvordan hverdagen som buschauffør stoppede brat for 13 år siden, da han blev overfaldet på sit arbejde.

Buschaufføren Morten fortæller, hvordan hverdagen som buschauffør stoppede brat for 13 år siden, da han blev overfaldet på sit arbejde.

22. november 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

Ny TV 2-dokumentarserie om aggressiv og respektløs adfærd i det danske samfund sendes mandag 27. november og torsdag 30. november på TV 2 og TV 2 PLAY.

- Er du dum eller hvad? Fuck dig! 

Så provokerende er tonen meget tit, når 56-årige Maj-Britt kontrollerer busbilletter. Hun arbejder til daglig som billetkontrollør ved Movia, og her oplever hun hele skalaen af respektløshed fra total ignorance til verbal tilsvining og trusler.

I to nye dokumentarprogrammer 'De respektløse danskere' følger vi nogle af dem, der møder den aggressive adfærd i deres arbejde som f.eks. kontrollører eller p-vagter i det offentlige rum.

I det første program, der vises på TV 2 og TV 2 PLAY mandag 27. november kl. 20.00, er vi er med Maj-Britt på arbejde, da en situation udvikler sig dramatisk. To unge buspassagerer vil ikke vise id, og Maj-Britt tilkalder politiet og tilbageholder sammen med en kollega de to. Men den ene er meget provokerende, og til sidst stikker de af. 

- Ud fra den unge mands opførsel og hans blik frygtede jeg et øjeblik, at han var en af dem, der havde våben i baglommen, fortæller hun.

Hun nægter at lade sig påvirke af det provokerende sprog, men hun frygter nogle gange tanken om, hvad der kan ske, hvis en situation udvikler sig mere dramatisk.

Vi er med p-vagten Hans på job for at opleve, hvordan respektløse danskere chikanerer og truer ham, når han arbejder. (Fotos: Doceye / TV 2)

Et stigende problem
Chikane, trusler og voldelig adfærd er i stigende grad blevet en del af hverdagen for ansatte, der arbejder i det offentlige rum.

Hver dag anmeldes nye sager om overfald på buskontrollører, parkeringsvagter eller andre, der arbejder i fællesskabets tjeneste, og siden 1995 er antallet af anmeldte volds- og trusselsepisoder mod ansatte i det offentlige rum næsten firedoblet.

En hård tone
Tonen er blevet hård og grim, og det er ligesom om, at alt er tilladt. 

- Vi har tilvænnet os det, at folk ikke taler særligt pænt til hinanden. Samfundet har været under forandring. Der er mange, der er pressede, siger socialpsykolog Torben Bechmann Jensen, institut for psykologi, Københavns Universitet.

Han peger også på den individualisering, der er sket i samfundet, hvor mig-kulturen er fremherskende, og hvor det handler om den enkeltes mulighed for at klare sig bedst.

Chikane og vold er en trist del af hverdagen for mennesker, der arbejder i det offentlige rum. Det kender Maj-Britt også til i sit job som billetkontrollør.

Vi tager med på job
I de to programmer følger vi – udover Maj-Britt – bl.a. p-vagten Hans, der oplever, hvordan respektløse danskere chikanerer og truer. I programmerne kigger eksperter nærmere på, hvad der sker i de enkelte ophidsede situationer og giver deres svar på, hvorfor det er kommet så vidt.

Spørgsmålet er, hvad man kan gøre for at ændre den respektløse og aggressive adfærd, som i stigende grad foregår rundt omkring i det danske samfund?

Det andet af de to programmer vises torsdag 30. november kl. 20.50 på TV 2. Her møder vi blandt andre fængselsbetjenten Nina, der fortæller om et øget pres bag murene på Jyderup Fængsel. 

Billede {0} af {1}