’Dem vi var’: Når en ulykke ændrer alt

 Vi følger Mette Line og Kristian Boserup igennem et år. Et velfungerende par, der har styr på livet, elsker hinanden og deres to børn. Men fra den ene dag til den anden ændres deres liv for altid. Kristian bliver ramt af en blodprop i halsen, som med et eksplosivt tryk ødelægger en tredjedel af hans hjerne og ændrer hans personlighed. (Foto: Helle Moos / TV 2)

Vi følger Mette Line og Kristian Boserup igennem et år. Et velfungerende par, der har styr på livet, elsker hinanden og deres to børn. Men fra den ene dag til den anden ændres deres liv for altid. Kristian bliver ramt af en blodprop i halsen, som med et eksplosivt tryk ødelægger en tredjedel af hans hjerne og ændrer hans personlighed. (Foto: Helle Moos / TV 2)

14. september 2016;
Af: TV 2 Kommunikation

Gennem et år følger vi i dokumentaren ’Dem vi var’ parret Kristian og Mette Line efter, at Kristian er blevet ramt af en blodprop–og efter at livet, som de kender det, pludselig er forandret for altid.

Før ulykken ligner deres liv på mange måder mange andres: Kristian og Mette Line har været sammen i 12 år. Det begyndte med forelskelse, rejser og karriere, og så blev de til en familie med to børn og drømmehus.

Men en dag falder 39-årige Kristian pludseligt om med en fatal blodprop i halsen, som med et eksplosivt tryk ødelægger en tredjedel af hans hjerne og ændrer hans personlighed.

Livet, de kendte, er forandret for ever
Skaden er uoprettelig, og livet, som de kendte det, er forbi for ever. I et år genoptræner Kristian intenst, så han kan komme hjem at bo. Mette Line støtter ham, bygger huset om, tager sig af børnene og sit arbejde. Samtidig kæmper hun med at genkende den mand, hun giftede sig med, for hjerneskaden har ændret Kristian. Og hvem er 'vi', når den ene pludselig er væk? 

Den anmelderroste dokumentarfilm 'Dem vi var', der vises på TV 2 torsdag 22. september klokken 20.00, er historien om mennesker, der bliver ramt af en ulykke. Hvordan kommer man videre? Hvem er man bagefter? Hvordan reagerer omgivelserne, og hvilke fordomme møder man? 

TV 2-redaktør Nikolaj Daugberg siger:

- 'Dem vi var' skildrer nogle af de sværeste dilemmaer, jeg har set i en dokumentarfilm meget længe. Det er en film, der går ekstremt tæt på og tager os med på en ærlig og personlig rejse, når en tragedie pludselig trækker gulvtæppet væk under en familie.

Læs også: Anmelderne: "En vigtig, rørende og modig film"

I et år genoptræner Kristian intenst, så han kan komme hjem at bo. (Foto: Made in Copenhagen / TV 2)

Vigtigt at fortælle historien
For Mette Line og Kristian har det været vigtigt at fortælle deres historie. Ved at lukke os ind i deres sårbare tid efter Kristians blodprop håber de, at dokumentarfilmen kan hjælpe andre unge familier, som rammes ligesom dem.

Den utroligt krævende tid har for dem som par og familie været svær at formidle til deres omgivelser, og de har derfor ofte følt sig alene både i forhold til systemet og sundhedsvæsenet - som er det sikkerhedsnet, man forventer, vil afbøde faldet – og i forholdet til hinanden. For Kristian blev på bare én dag en helt anden, og Mette Line mistede sin elskede, sin ven og faste støtte.

En hjerneskade rammer ikke alene det enkelte menneske, men hele familien. Undersøgelser viser, at mange familier bliver socialt isoleret og mister livsglæden i årene efter hjerneskaden.

- Jeg synes, filmen tager fat i nogle oversete problemstillinger, der forhåbentlig kan være med til at skabe noget debat om, hvordan vi som samfund skal reagere, når en ung familie pludselig står med en forælder og partner, der rammes af en hjerneskade, siger Nikolaj Daugberg. 

Når kærligheden testes
Mere end 120.000 mennesker i Danmark lever pt. med følgerne af en hjerneskade, heraf cirka 75.000 på grund af apopleksi (en blødning eller en blodprop i hjernen). I gennemsnit går hvert femte par, hvor den ene har en hjerneskade, fra hinanden. 

Instruktøren Sine Skibsholt, der har fulgt Kristian og Mette Line, siger:

- Jeg ønskede at lave en dokumentarfilm, der kunne sætte gang i debatter, samtaler og måske en ny forståelse af, hvordan det er at leve med og i sygdom. Jeg ønskede at tegne et portræt af kærligheden, når det, vi kender som "i medgang og modgang", stilles over for en umulig test. Jeg ville, at filmen skulle turde kigge på det, der ikke bare ender lykkeligt. For sådan er livet mange gange også.

Filmen er produceret af Made in Copenhagen i samarbejde med Made By Us med støtte fra Det Danske Filminstitut og TV 2.

Billede {0} af {1}