’Da vi ramte loftet’

I en ny dokumentarserie følger vi tre forskellige familiers liv i de første fire måneder efter, at de nye kontanthjælpsregler træder i kraft. I det første program møder vi Jesper Martinus, der med de nye regler mister hele sin kontanthjælp. (Foto: Heartland / TV 2)

I en ny dokumentarserie følger vi tre forskellige familiers liv i de første fire måneder efter, at de nye kontanthjælpsregler træder i kraft. I det første program møder vi Jesper Martinus, der med de nye regler mister hele sin kontanthjælp. (Foto: Heartland / TV 2)

30. august 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

I en ny dokumentarserie følger TV 2 tre familier, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet for at se, om de bliver motiveret til at arbejde eller knækker under et øget økonomisk pres.

For snart et år siden - 1. oktober 2016 - blev 33.000 danskere ramt af det nye kontanthjælpsloft. Samtidig blev der stillet krav om, at man skal arbejde 225 timer om året, hvis ikke man skal skæres yderligere i hjælpen. Det har forværret den økonomiske situation for en række danske familier – en forværring, der ifølge regeringen skulle motivere dem til at finde et arbejde.

I en ny dokumentarserie ’Da vi ramte loftet’ følger vi tre af de familier, der bliver ramt i de første fire måneder, efter at de nye regler er trådt i kraft. Det første af fire afsnit vises på TV 2 mandag 4. september klokken 21.25.

- Der har været megen snak om kontanthjælpsreformen. Får den folk i arbejde, eller sparker vi blot til nogle, der ligger ned i forvejen? Med 'Da vi ramte loftet' har vi villet sætte ansigter på statistikkerne og vise, hvilke konsekvenser det har for nogle af mest udsatte grupper i samfundet, når man giver dem mindre at leve for, siger TV 2-redaktør Nikolaj Daugberg.

Skal finde nye måder
I det første afsnit møder vi ægteparret Carina og Jesper Martinus, der begge er på kontanthjælp. Jesper mister med de nye regler hele sin kontanthjælp. Han er lettere retarderet, og det er ikke alle jobs, han er god til.

Hans kone Carina er skizofren og oplever at blive mere stresset, efter at ændringerne træder i kraft. Jesper har forsøgt at finde tilstrækkeligt med almindeligt lønarbejde til at leve op til de nye regler, men det er ikke lykkedes for ham, og han har derfor mistet hele sin kontanthjælp. Sammen skal de to finde nye måder at få økonomien til at hænge sammen på.

Bliver indlagt
Vi følger også Eva Leonhardt, der har tre børn. Hun bliver ramt af både kontanthjælpsloftet og 225 timers-reglen. Hun er diagnosticeret bipolar, og det stresser hende, at kommunen vil have hende til at arbejde. Eva bliver indlagt på psykiatrisk afdeling, og for en tid må hun overlade børnene til sin mor.

Pinsekirken hjælper
Naima Yousri rammer også loftet, men er fritaget fra 225 timers-reglen, fordi hun lider af angst og depression. Hun ligger i en skilsmisse, som har trukket ud i årevis. Det betyder, at hun ikke kan få økonomisk støtte som enlig.

Naima Yousri har derfor svært ved at betale for udgifterne til husleje, medicin og mad til sig selv og sine to drenge. Kommunen henviser hende til Pinsekirken, der nu står for at hjælpe hende med at få mad på bordet.

- Gennem fire måneder ser vi, hvordan de færre penge påvirker familierne i virkeligheden. På den måde giver vi et indblik i, hvordan regeringens intentionerne rent faktisk virker i de konkrete tilfælde, som vi har haft adgang til, siger redaktør Nikolaj Daugberg.

Billede {0} af {1}