Børn for enhver pris?

29. oktober 2014;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 stiller i en ny dokumentarserie skarpt på fertilitetsindustrien og det, der følger med, når man skaber børn med teknologiens hjælp.

18-årige Helle kommer aldrig til at kende sin donorfars identitet. Hun er nemlig et af de mange tusinde danske børn, der siden 60'erne er kommet til via anonym sæddonation. (Fotos: Simone Lilmoes / TV 2)

Flere og flere danskere kæmper med at få børn, og for manges vedkommende bliver teknologien deres redning. I dag kommer cirka hvert tiende barn i Danmark til verden ved hjælp af en eller anden form for assisteret befrugtning – knap en femtedel af dem er donorbørn.

Onsdag 5. november kl. 20.50 har TV 2 premiere på dokumentarserien ’Donorbørn’, der i tre programmer ser nærmere på nogle af de udfordringer og problemer, der er forbundet med, at vi i stigende grad skaber børn på kunstig vis. I programmerne møder vi dem, det hele handler om, nemlig donorbørnene, deres forældre og donorerne. 

- Fertilitetsindustrien er eksploderet de seneste år, og stadig flere børn sættes i verden med hjælp fra teknologien. Der findes ingen samlede tal for, hvor mange donorbørn der er i Danmark, og muligheden for, at donorbørn senere i livet kan få oplysninger om deres biologiske ophav, er meget lille. Som et af de eneste lande har Danmark nemlig valgt at fastholde brugen af anonyme sæddonorer, og udefra kan det virke som om, det ikke altid er hensynet til barnet, der vejer tungest. Det har vi sat os for at undersøge nærmere i denne dokumentarserie, siger TV 2-redaktør Mikkel Dyrting.

Se trailer for 'Donorbørn' her.

Flere og flere danskere kæmper med at få børn, og for manges vedkommende bliver teknologien deres redning.

Når far er et nummer
”Jeg ved ikke, hvor jeg kommer fra. Det er lidt, som om jeg ikke kender mig selv”, siger 18-årige Helle, som vi møder i program 1.  Hun er et af de mange tusinde danske børn, der er kommet til via anonym sæddonation. Hendes eneste mulighed for at blive klogere på sig selv og den side, hun ikke kender til, er at finde sit donornummer og derigennem se, om hun kan finde halvsøskende.

De to næste programmer handler dels om de skjulte sygdomme, der kan dukke op, og de mange etiske overvejelser, man skal igennem, når man beslutter sig for at sætte et donorbarn i verden.

I andet program, der sendes onsdag 12. november, møder vi 43-årige Lone, der er mor til Andrea på fem år. Andrea har arvet en alvorlig sjælden sygdom fra sin donorfar. En sygdom, som i værste fald kan invalidere hende for livet. Men hvem har ansvaret for, at Andrea er blevet syg? Og hvilke muligheder er der for at advare de andre donorbørn, som kan have arvet sygdommen fra den anonyme donor?

I det sidste program, der sendes onsdag 19. november, møder vi Nina på 34 år. Hun er single og har besluttet sig for at få et barn alene og med hjælp fra en sæddonor. Vi følger hendes tanker og overvejelser, mens hun undersøger internettet og markedets mange muligheder. Hvilke beslutninger står man overfor, når man skal træffe et valg for sit kommende barn? Nina besøger bl.a. et dansk rejseselskab, der tilbyder kommende forældre at vælge, om de vil have en dreng eller pige, hvis de tager til udlandet og bliver insemineret. Teknologien giver hele tiden nye muligheder, men hvad er etisk okay? 

Med dokumentarserien ’Donorbørn’ sætter TV 2 fokus på et emne, der berører stadig flere danskere, der kæmper med barnløshed. Teknologien giver hele tiden nye muligheder, men hvad er etisk okay?

Debatskabende dokumentarer
Med dokumentarserien ’Donorbørn’ sætter TV 2 fokus på et emne, der berører stadig flere danskere, der kæmper med barnløshed. Teknologien er i rivende udvikling, og flere eksperter peger på, at der er brug for en løbende regulering af området. Men kunstig befrugtning, sæddonation og de øgede muligheder for at bestemme over et kommende barns liv rejser også en række etiske dilemmaer, som TV 2 gerne vil sætte til diskussion.

- Vi har en klar ambition om, at vi med vores dokumentarprogrammer skal give folk indsigt i områder, der berører os alle sammen. Forhåbentlig vil ’Donorbørn’ - ligesom vi eksempelvis har set det med vores skilsmissedokumentarer - skabe debat i stuerne, siger programchef på TV 2, Thomas Breinholt, og fortsætter:

- Programmerne rejser mange store etiske spørgsmål. Er det en ret at få børn for enhver pris? Er rimeligt, at man som mor for tid og evighed kan fravælge sit kommende barns mulighed for at lære sin biologiske far at kende? Med den fart, den teknologiske udvikling har i dag, er der snart ingen grænser for, hvad der er muligt for fertilitetsindustrien. Et ord som ”designerbørn”, hvor sæddonor er valgt ud fra kriterier som højde, uddannelse, vægt og interesser, er allerede opstået. Flere danskere får i dag hjælp til at få børn, og mange peger på, at der nu er behov for en åben diskussion af, hvor langt vi i Danmark vil gå for at hjælpe. Det er den diskussion, TV 2 nu forsøger at skyde i gang. 

 

 

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}