Udsendt 27. september 2011 kl. 17.00

Jesper i de voksnes rækker

Mød en glad og stolt konfirmand på 116 cm, Jesper Sørensen, 
på TV 2 torsdag 6. oktober.

Jesper Sørensen fotograferet under sin konfirmationsfest... (Fotos: TV2/NORD)


Jesper Sørensen fra landsbyen Poulstrup i Vendsyssel charmerede sig direkte ind i danskernes hjerter, da TV 2 i efteråret 2008 viste dokumentaren "Drengen i den gamle krop". Programmet fulgte den på det tidspunkt 11-årige Jespers dagligdag med den svære sygdom progeria, der får kroppens celler til at ældes med ekstrem hast.

Nu har et kamerahold fra TV 2s regionalstation i Aabybro, TV2/NORD, besøgt Jesper endnu engang og fulgt ham op gennem 7. klasse - frem mod konfirmationen i Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring og den store fest. Udsendelsen, "Jesper i de voksnes rækker", vises torsdag 6. oktober kl. 20. Det bliver et på én gang humørfyldt og rørende gensyn med en lille, ung mand med en stor, ukuelig viljestyrke.

Jesper og hans familie, der består af mor, far og storebror Jacob, har dårligt turdet tro på, at han overhovedet ville nå at opleve sin konfirmation, for progeria-børn lever sjældent meget længere end til de første teenage-år. Derfor er det en ekstra stor dag for dem alle.

Minutiøs planlægning
Den vordende konfirmand har naturligvis forberedt sig i ugevis og ned i selv den mindste detalje. Ikke mindst, når det gælder sammensætningen af festmenuen, der skal serveres for gæsterne, og designet af det skræddersyede sæt tøj, han skal have på i kirken - for hvor finder man lige sit konfirmationstøj, når man kun er 116 cm høj?

... og ved den efterfølgende "blå mandag".


Hvis man ser bort fra sygdommen, ligner Jespers hverdag i skolen til forveksling enhver anden teenagers dagligdag. Når man er fyldt 13 år, er samværet med kammeraterne det vigtigste, og pludselig er pigerne blevet langt mere spændende, end de var nede i de mindre klasser. Programmet viser, at der er et rigtig godt kammeratskab mellem Jesper og resten af hans klasse - det kommer bl.a. til udtryk i forbindelse med blå mandag, som fejres i forlystelsesparken Fårup Sommerland.

Turen til USA
Tv-holdet er også med i USA, hvor Jesper deltager i et velgørenhedsløb, der skal være med til at skaffe penge til den videre forskning i progeria-sygdommen. På verdensplan er der registreret under 80 progeria-børn, og løbet er en af de få muligheder, Jesper har, for at møde andre børn med samme sygdom.

Selv om Jesper har det godt efter omstændighederne, så kan progeria endnu ikke helbredes. Amerikanske læger prøver at bremse udviklingen af sygdommen ved hjælp af ny medicin, og Jesper er med i forsøget, der strækker sig over to år. I begyndelsen af marts var Jesper og hans mor, Jette, i Boston til det halvårlige check på Boston Children's Hospital. Her følger lægerne Jespers og andre progeria-børns fremskridt tæt, og noget tyder på, at den nye medicin har en positiv effekt.

Tid til eftertanke
Jesper har tidligere vist, at han er en eftertænksom fyr, og undervejs i programmet kommer han med sit syn på vidt forskellige emner som venskaber, kærester, forfængelighed og pylrede mødre. Og så er der jo lige det der med at tro på Gud, når man er ramt af en så alvorlig sygdom. Men alt i alt ser han lyst på fremtiden - og han har store planer.